Zdravím !
Mám pro Vás další článek na téma výživa - tentokrát si něco řekneme o tucích.
ZÁKLADNÍ INFORMACE
Tuky
(=lipidy) jsou látky, které se nemohou vázat s vodou. Jedná se o estery
vyšších mastných kyselin vázaných na alkohol. Jsou to látky s největší
energetickou hodnotou a v těle slouží jako dlouhodobý zdroj energie.
Jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Tuky zlepšují texturu
potravin, jejich jemnost a chuť. Tuky mají nejvyšší energetickou hodnotu
- 38 kJ/g, oproti 17 kJ u ostatních makroživin.
DĚLENÍ TUKŮ
Dle surovin, ze kterých se získávají, se dělí na:
- ŽIVOČIŠNÉ - mléčný tuk, sádlo, lůj, rybí olej
- ROSTLINNÉ - luštěniny (sója, čočka, hrách), ořechy a semínka, oleje (olivový, slunečninový, řepkový,....)
Dle nasycenosti :
- NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
- NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY - mají dvojnou vazbu na různých místech uhlíkatého řetězce
- POLONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY - mají více dvojných vazeb
A když si to rozdělíme podle "dobrých" a "špatných" :
- DOBRÉ TUKY - avokádo, vejce, ořechy (arašídové máslo <3) a semínka, luštěniny, rostlinné oleje (olivový, kokosový,...)
- ŠPATNÉ TUKY - tučné maso, jídla z fastfoodů, margaríny, uzeniny, slané pochutiny (chipsy, křupky,...), sladkosti
ZASTOUPENÍ TUKŮ V NAŠÍ STRAVĚ
Energetické zastoupení tuků v naší stravě by se mělo pohybovat kolem 25-30%, což je zhruba 70-100g tuku na den.
Vysoká
konzumace tuků má za následek např. obezitu, riziko kardiovaskulárního
onemocnění, vysoký krevní tlak a výskyt některých forem nádorových
onemocnění.
V moderním světě je několik skupin lidí....Já
zmíním ty, kteří stravu neřeší a stravují se ve fastfoodech, tuků mají
ve stravě opravdu spoustu, tedy hlavně těch nezdravých, často to dopadá
tak, že trpí některým z výše uvedených následků....Dále zmíním ty, kteří
se snaží zhubnout a tukům se pokud možno vyhýbají (např. vyhazují
žloutky a jí jen bílky....) - to je taky chyba. Vůbec se tuků nemusíte
bát, pokud zvolíte ty správné (uvedeny výše).
CHOLESTEROL
Cholesterol
může mít původ, jak exogenní tzn. je přijímán v potravě, tak původ
endogenní (syntetizován v organismu). Exogenní cholesterol se nachází
pouze v potravinách živočišného původu. Z celkového příjmu se vstřebá
asi 50%, denně je naše tělo schopno absorbovat maximálně 500-700mg.
Cholesterol, který si vytváří naše tělo samo (endogenní), vzniká zejména
v jaterních buňkách. Jeho tvorba je stále regulována a závisí na
množství cholesterolu v krvi. Z toho vyplívá, že snížený přívod potravou
vyvolá zvýšenou syntézu v organismu.
HLAVNÍ FUNKCE CHOLESTEROLU V NAŠEM ORGANISMU: Hlavní funkcí je funkce strukturní (výstavba membrán). Je také hlavním substrátem pro tvorbu steroidních hormonů.
JAKÝ JE KLÍČ KE SPALOVÁNÍ TUKŮ ?
To
je otázka, na kterou se ptá mnoho lidí. Jsou ochotni tuky omezit, jíst
nízkotučné potraviny atd....Avšak tvrdý trénink je nijak
neláká....Takový trénink by měl trvat déle jak 30 minut - v té době
totiž začíná tělo využívat energie z tuků namísto energie ze sacharidů.
Tuk naše tělo nejvíce použije jako palivo při méně intenzivní aktivitě o delším trvání.
RADA NA ZÁVĚR:
Určitě
význam tuků nijak neomezujte. Tuky podporují tvorbu svalové hmoty a
síly, a věřte, že i při dietě Vám příjem tuků pomůže v energeticky
náročné dny, kdy za tuto energii z tuků budete vděční :)
Zdroj informací : http://www.aktin.cz/clanek/2269-vse-o-tucich
Zdroj obrázků : google.com
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)