sobota 29. listopadu 2014

Domácí celozrnné rohlíky

Minulý týden jsem si upekla tyto celozrnné rohlíky (rohlíčky ?) - a musím říct, že jsou vážně výborné ! Už to chtělo vyzkoušet nějaké nové pečivo, několik měsíců jsem pekla stále dokola celozrnné bagely a housky, občas chleba. Tak jsem už chtěla vyzkoušet něco nového :)

 Omlouvám se za nekvalitní fotku, ale bylo to foceno v době, kdy už venku byla tma - toto roční období focení moc nepřeje :( Pokud budu mít příště, až tyto rohlíčky budu péct, kvalitnější fotku, tak ji zde zvěřejním :)


INGREDIENCE:
  • 350g celozrnné mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 150 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1polévková lžíce oleje (např. olivový)
  • 1 kávová lžička soli
  • dle chuti semínka 
POSTUP:
  1. Ze 100ml vlažného mléka a droždí přípravíme kvásek.
  2. V míse smícháme mouku, jogurt, zbytek mléka, olej, sůl a kvásek. 
  3. Vypracujeme nelepivé, tužší těsto (pokud bude potřeba, přidáme trochu mouky)
  4. Dle chuti můžeme ještě přidat semínka, např. lněná, sezamová atd.
  5. Na teplém místě necháme 2 hodiny kynout
  6. Po vykynutí vyválíme z těsta tlustší placku, ze které vykrajujeme trojúhelníky (velikost záleží na Vás - jak velké rohlíky chcete mít :) )
  7. Jednotlivé trojúhelníky zarolujeme od široké strany ke špičce do tvaru rohlíčků.
  8. Rohlíčky vyskládáme na plech s pečícím papírem a necháme je ještě 15 minut kynout.
  9. Nakonec potřeme mlékem, popř. můžeme ještě posypat semínky
  10. Pečeme na 180°C cca 25 minut.
 Já jsem si rohlíčky dala k vaječné omeletě, ale je na Vás, k čemu si je dáte vy :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)