pondělí 24. listopadu 2014

Domácí celozrnný chléb

Domácí celozrnný chléb


Ahojky!
A aby toho nebylo málo, přidávám dnes ještě jeden recept. Zase na chleba, Pekla jsem ho včera, je vážně vynikající !!! Tentokrát čistě z celozrnný mouky, žádná hladká. Ale i přesto je krásně měkký a vážně vynikající ! I vzhledově se moc povedl :) To chce potlesk.


INGREDINCE:

  • 250g celozrnné pšeničné mouky
  • 150g žitné celozrnné mouky
  • 100g špaldové mouky
  • hrst ovesných vloček
  • kávová lžička kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 balení čerstvého nebo sušeného droždí
  • lžíce octa
  • 350 ml vody
  • 6g soli
  • lžička třtinového cukru
  • semínka dle chuti (lněná, sezamová, dýňová, slunečnicová,...)

POSTUP:

  1. Mouky smícháme s kmínem a solí.
  2. Z pár lžic teplé vody, lžičky třtinového cukru a droždí uděláme kvásek.
  3. K mouce přidáme vykynutý kvásek, olej, ocet a postupně přidáváme vodu. Pořádně promícháme.
  4. Nechápe na teplém místě alespoň hodinu kynout.
  5. Poté dáme do těsta semínka a vločky, promícháme a necháme kynout ještě půl hodiny.
  6. Formu si vyložíme pečícím papírem. Pomocí stěrky si do ní přemístíme těsto.
  7. Těsto potřeme vodou, dle chuti můžeme ještě posypat semínky.
  8. Pečeme při 220°C 10 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme 30-40 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)