Domácí celozrnný chléb
Ahojky!
A aby toho nebylo
málo, přidávám dnes ještě jeden recept. Zase na chleba, Pekla jsem ho
včera, je vážně vynikající !!! Tentokrát čistě z celozrnný mouky, žádná
hladká. Ale i přesto je krásně měkký a vážně vynikající ! I vzhledově se
moc povedl :) To chce potlesk.
INGREDINCE:
- 250g celozrnné pšeničné mouky
- 150g žitné celozrnné mouky
- 100g špaldové mouky
- hrst ovesných vloček
- kávová lžička kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 balení čerstvého nebo sušeného droždí
- lžíce octa
- 350 ml vody
- 6g soli
- lžička třtinového cukru
- semínka dle chuti (lněná, sezamová, dýňová, slunečnicová,...)
POSTUP:
- Mouky smícháme s kmínem a solí.
- Z pár lžic teplé vody, lžičky třtinového cukru a droždí uděláme kvásek.
- K mouce přidáme vykynutý kvásek, olej, ocet a postupně přidáváme vodu. Pořádně promícháme.
- Nechápe na teplém místě alespoň hodinu kynout.
- Poté dáme do těsta semínka a vločky, promícháme a necháme kynout ještě půl hodiny.
- Formu si vyložíme pečícím papírem. Pomocí stěrky si do ní přemístíme těsto.
- Těsto potřeme vodou, dle chuti můžeme ještě posypat semínky.
- Pečeme při 220°C 10 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme 30-40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)