pondělí 24. listopadu 2014

Je zdravý životní styl drahý ?

Zdravím!
Dnes mám pro Vás opět jeden z povídacích článků, tentokráte na téma, zda je zdravý životní styl drahý.
Mamka říká, že po návštěvě obchodů se mnou má jasno a článek ani číst nemusí, protože odpověď už zná. :D
Ehm...No, to by bylo jen tak na úvod. A teď už vážně.
Spousta lidí se vymlouvá, že se nechce stravovat zdravě, protože je to prý moc drahé.
Já osobně nakupuji hodně ve slevách. Neustále sleduji letáky a když je něco v akci, nakoupím velké zásoby.

NÁKUPY POTRAVIN

Začněme třeba u ovoce a zeleniny. Jedna z hlavních věcí je kupovat sezonní ovoce a zeleninu (teda hlavně ovoce...). Teď, v létě, je všeho hodně a za dobré ceny. Mnozí mají i zahradu, takže si pěstujou svou vlastní úrodu. Ale ani v obchodech není ovoce ani zelenina drahá. Rajčata za 15 Kč, ledový salát za 15 Kč, broskve nebo nektarinky za 20 Kč, brzy začne být levnější i hroznové víno. Cena banánů se pohybuje kolem 25 Kč (v zimě trochu dražší...A každopádně dražší po celý rok, pokud jste zarytí do značky Chiquita). Okurka stojí kolem 11 Kč, papriky kolem 40 Kč. Cuketa je často za cenu pohybující se kolem 15 Kč. Švestky za nějakých 17 Kč. A mohla bych pokračovat do nekonečna. Opravdu se Vám to zdá drahé ?


Ovesné vločky. Půl kila seženete např. v Kauflandu za nějakých Kč, v Lidlu jsou již pomleté za nějakých 15 Kč (ve slevě dokonce tuším za 11 Kč). Záleží na Vás, kolik dáváte na porci, někdo dává 50g a má to na 10 porcí, někdo dává 100g a má to na 5 porcí...Ale pořád je to levnější než nějaká kupovaná instantní ovesná kaše, kde máte v balení 4 sáčky za nějakých 40 - 50 Kč. A je z toho pidi porcička. A koupíte si třeba jahodovou a máte tam 0,7% jahod !!! Och můj bože, to přehnali, tolik jahod tam dávat neměli !!! To je strašně moc. Kolik to je, 1/4 jahody ? Méně ? :D
Celozrnné těstoviny, kuskus, jáhly...No dobře, celozrnné těstoviny jsou o něco dražší než ty normální, ale já ve zdravé výživě kupuji 400g za nějakých 25 Kč. Doporučuji je kupovat právě ve zdravé výživě, kde jsou většinou levnější než v obchodech. ;) Kuskus drahý není, 500 g se dá sehnat i za 18 Kč...
Vejce - V akci za nějakých 20 Kč / 10 kusů.
Luštěniny (čočka, fazole, sója, hrách, cizrna) - Také levná záležitost. Např. cena čočky se pohybuje kolem 14 Kč (500g) v akci, cizrna se dá koupit v akci 500g za 20 Kč.
Sojové maso - velice levná záležitost. Ve slevě koupíte balení (= v průměru 100g) za nějakých 10 Kč a máte to zhruba na 4 porce :)
Tofu - Také levná záležitost - když víte, kde ho koupit levně. Já ho pravidelně kupuji v Kauflandu - 200g za 16,90 Kč, za tu cenu ho tam mají pořád. Kupuji to přírodní. Pokud chcete třeba uzené, je trochu dražší, ale ne zase předražené. Doporučuji kupovat v obchodních řetězcích, ve zdravých výživách je to dražší, na druhou stranu tam mají větší výběr (třeba i s mořskou řasou!). Ale např. v Globusu mívají také větší výběr příchutí než v ostatních obchodech.
Sýry - Tady záleží, jaké kupujete. Jednu dobu jsem kupovala 30% Eidam, ale to je tak 2 roky zpátky, protože pak se jeho chuť (ať jsem ho koupila v Bille, Globusu, Kauflandu, Tescu,...) změnila...Skoro bez chuti. Takže jsem přešla na Krolewski 45% a jsem názoru, že je to ten nejlepší sýr. Ovšem do nějakých toustů, na těstoviny atd. se dá koupit eidam ve slevě za nějakých 10Kč/100g.
Celozrnné pečivo - tak tady je to takové všelijaké. Jasně, cereální kaiserky koupíte za 3,90Kč ve všech obchodech, ale když je to za tu cenu, jaká je pravděpodobnost, že to tu celozrnnou mouku vidělo, když její obyčejná kolegyně stojí úplně stejně ? Proto jsem začala péct celozrnné pečivo doma a výjde Vás to dokonce levněji než to kupované a je rozhodně lepší. Ale když se Vám nechce péct, tak si alespoň pro ten dobrý pocit kupte cereální kaiserku....
Tuňák, sardinky,... - taky levná záležitost. Sardinky jsou samozřejmě levnější (asi o polovic :D ), ale někdy se dá narazit i na velice levného tuňáka - mluvím o kouscích, drcený je až podezřele moc levný, takže ho používám jen do pomazánek a slaných muffinů. (Jednou jsem narazila s mamkou v Tescu na tuňáka kousky za 20 Kč, takže jsme musely udělat zásoby :D )
Cottage, Gervais, Lučina - Vůbec to není drahá záležitost :) Když budete sledovat letáky, můžete vychytat 200g cottage za nějakých 17 Kč :) Gervais - je mnoho značek, které dělají nahrážku právě na tento sýr, takový Palouček z Lidlu je hodně podobný, je to něco mezi Gervais a Lučinou, ale ani Gervais nebývá drahý, někdy na něj narazíte za 10 Kč/80g. A Lučina - 200g za nějakých 23 Kč ve slevě :) Všechny zmíněné potraviny jsou rozhodně lepší než tavené sýry !
Maso - kuřecí, rybí, krůtí, libové vepřové, hovězí. Když nakoupíte ve slevě a dáte do mražáku, ušetříte ! Tady ovšem ušetříte peníte, s místem v mražáku je to už horší.
Mléko - nejlépe polotučné, v akci za nějakých 12,90Kč - si uděláte zásoby a máte vystaráno ! :D
Ořechy - no, tak to je sporné. Záleží, jaké kupujete. Není to nejlevnější záležitost, ale jsou velice zdravé, plné zdravých tuků a bílkovin. Nejlevnější bývají asi mandle, lískové ořechy a kešu. Vlašáky a lískáče si ale raději běžte nasbírat někde ven, moje mamka dělá zásoby vlašáků, takže máme každý rok několik bedýnek !
Bílé jogurty - no, tak nějakých 4,90 Kč. To drahé není. A když si to rozmixujete s vaším oblíbeným ovocem, máte ihned ovocný jogurt. A opravdu ovocný. Ne "ovocný" z obchodu se 4% ovoce.
Musli, cereálie - není to drahá záležitost, záleží na značce. Ale nejlepší je udělat si ho doma - je to zdravější, levnější, a můžete si tam dát to, co máte nejraději ! :)
Napadá mě také Šmakoun, ale ten zrovna nejlevnější není. V Kauflandu byl jednou v akci za 35 Kč, jinak ho tam vídám za 45 Kč...Ale i tak je to celkem dost. To já si radši koupím to tofu, které mi i více chutná :)

Rady na závěr :
  • Vždy si napište seznam potravin, které chcete koupit a které opravdu potřebujete.
  • Nemusíte nutně kupovat BIO potraviny. Já je také nekupuji. Co myslíte, můžou být např. banány BIO ?
  • Kupujte sezonní ovoce. Švestky, melouny, hroznové víno, broskve, jahody atd... jsou levnější v létě (oo jak nečekané.) Takový ananas je ale třeba levnější v zimě. U banánů se ten rozdíl pohybuje nějak o 10 Kč v létě levnější. To moc velký rozdíl není. Např. hroznové víno koupíte nyní v akci za 25 Kč/kg, v zimě to je klidně i 90 Kč/kg.
  • Nemusíte nutně kupovat značkové výrobky. Obchody dělají zboží i pod svými značkami a to bývá obvykle levnější, než nějaké značkové. A kvalita bývá stejná. Takže já si prostě koupím tvaroh za 12,90Kč značky Milblu v Kauflandu než Madeta za nějakých 20Kč (cenu Madety jsem střelila, nevím, jestli to není dražší...). Stejné to je i u ostatních potravin...

SPORT:

Žít zdravým životním stylem nutně neznamená navštěvovat posilovnu. Do té Vás nikdo nenutí. A pokud se ji rozhodnete navštěvovat a máte v okolí posiloven více, vybírejte i podle ceny. Nemusíte přece chodit do té nejdražší posilovny. Také je dobré koupit si pernamentku, pokud to s chozením do fitka myslíte vážně - i tam nějaký ten penít ušetříte. Jasně, není toho moc, ale pak se Vám to postupně našetří i z jiných směrů :)
Nemusíte chodit ani na různá cvičení, kde zaplatíte 50 Kč a více za hodinu.
Jedním z levných sportů je běh. Někteří si vezmou klasick botasky a normální oblečení a jdou běhat. A vůbec nic Vás to nestojí. Nebo si koupíte běžecké boty a nějaké sportovní oblečení a máte to vyřešené.
Nebo si koupíte činky a doma budete cvičit podle videí na youtube, kde najdete spoustu cvičebních kanálů.
Nebo se projedete na kole.
Nebo třeba začnete hrát tenis.
Nebo...
Však vy už příjdete na něco, co Vás bude bavit. A neříkejte, že Vás nebaví nic. Tomu nevěřím.
Samozřejmě záleží na tom, jestli se chcete zaměřit na posilování či kardio. Já doporučuji kombinaci obojího, převažovat by však mělo posilování, jinak dochází ke ztrátě svalové hmoty. Právě zmíněné kanály na youtube nabízí spoustu cvičení ať už ve stylu posilování či kardia. Jedním z nich je např. XHIT Daily, o kterém jsem psala článek.


PS: A někde jsem četla, že nemáte chodit nakupovat hladoví, protože nakoupíte 2x více zboží, než potřebujete...Ehm...Tak to chodím nakupovat hladová asi vždycky.
PS2: Uvedla jsem jen hrstku potravin, co mě napadla a co nejčastěji kupuji. Samozřejmě existuje spousta dalších věcí, ale to by byl nekonečný článek :)


Zdroj obrázků : google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)