pondělí 24. listopadu 2014

Sacharidy

Zdravím a přeji krásný den !
Dnes mám pro Vás článek zaměřený na sacharidy.
Jsou zdravé ? Přibírá se po nich ? Jaké jsou dobré a jaké ty špatné ?
Takové otázky a spoustu dalších si klade mnoho lidí.
V dnešním článku bych chtěla pár věcí alespoň trochu ujasnit.
Nejprve si řekneme, co to vůbec sacharidy jsou.
Sacharidy se uplatňují v metabolismu jako palivo. Jsou využívány buňkami hlavně v podobě glukózy. Do krve se ze střeva vstřebávají tři hlavní jednoduché sacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza. Jak fruktóza, tak galaktóza se v játrech snadno přeměňují na glukózu. V organismu existují látky sacharidového typu jako energetická rezerva. Jsou to glukosa a glykogen.
V jídelníčku sportovce by měly zaujímat 50-60% energie.



JEDNODUCHÉ SACHARIDY - MONOSACHARIDY, jsou základní stavební jednotkou složitějších sacharidů, nejcharakterističtějšími vlastnostmi jsou dobrá rozpustnost ve vodě a sladká chuť, patří zde :
  • Glukóza - vyskytuje se v hroznovém cukru, ovoci, medu
  • Fruktóza - ovocný cukr, který je zastoupen téměř v každém ovoci. Největší devizou tohoto sacharidu je, že přímo nezvyšuje hladinu insulinu v krvi.
  • Galaktóza - součást disacharidu laktózy (laktóza= mléčný cukr složený z glukózy a galaktózy)
  • Ribóza - složka nukleových kyselin RNA a DNA (nositelé genetické informace)
SLOŽENÉ - OLIGOSACHARIDY, v jejich řetězci nalezneme 2-10 monosacharidových jednotek, patří zde:
  • Sacharóza - cukr třtinový, řepný

Glukóza + fruktóza

  • Laktóza - mléčný cukr

Glukóza + galaktóza

  • Maltóza - sladový cukr

Glukóza + glukóza


POLYSACHARIDY - Mají více jak 10 monosacharidových jednotek spojených glykosidickou vazbou, častěji však stovky až tisíce. Tyto sacharidy nechutnají sladce a nejsou rozpustné ve vodě. Dělíme je na:
  • ZÁSOBNÍ - škrob (brambory, obiloviny, rýže,...), který vzniká ze sacharidů přijatých stravou
  • STAVEBNÍ - Celulóza nacházející se v rostlinách, pro člověka je nestravitelná. Dalším stavebním sacharidem je chitin v tělech členovců a houbách. Pro člověka snad nejzajímavější je poslední zástupce, a tím je chondroitinsulfát, který se podílí na stavbě pojivových tkání (chrupavky, vazy).



Zvláštním druhem sacharidů je VLÁKNINA. Pro člověka je jako taková nestravitelná, to však neznamená, že je její příjem nedůležitý. Můžeme ji rozdělit dle rozpustnosti, na nerozpustnou a rozpustnou. Rozpustná vláknina se vyskytuje v přírodě jako součást hemicelulóz, rostlinných slizů, klovatin atd. Její hlavní devizou je schopnost vázat vodu, což zapříčiní nabobtnání potravy v trávícím traktu a následné zvětšení obsahu střev. Tento efekt má za následek regulaci trávení a vstřebávání živin. Současně s tím ředí toxické látky ve střevě a brání jejich vstřebávání (zejména těžké kovy). Po průchodu do tlustého střeva se stává potravou pro bakterie, které se zde vyskytují a má tak pozitivní vliv na mikroflóru tlustého střeva.

Druhým typem vlákniny je vláknina nerozpustná. Tato vláknina prochází v nezměněné formě tenkým i tlustým střevem, zvyšuje tak pocit sytosti, objem stolice a upravuje průchod tráveniny střevem.


Hlavní význam sacharidů pro lidský organismus

- zdroj okamžité energie
- stavební prvek pojivových tkání - chrupavky, vazy (celulóza, chitin)
- krátkodobá zásobárna energie (glykogen, inulin, škrob)
- složka některých složitějších látek (nukleové kyseliny, hormony, koenzymy)


Tak, to by byl takový základ. A teď už přímo k tématu.
Nechci dělit sacharidy na "zdravé" a "nezdravé", proto to píšu do uvozovek. Spíše bych je rozdělila na vhodné a nevhodné, prospěšné a neprospěšné....

Vhodné / prospěšné sacharidy

Mezi ty vhodné/prospěšné bych zařadila celozrnné výrobky (pečivo, přílohy), ovoce, zelenina, luštěniny
Tyto potraviny jsou zdrojem složených cukrů, které tělo vstřebává pomaleji - proto se jim také říká pomalé cukry. Hladina inzulinu se ovolňuje postupně a výkyvy nejsou tak drastické. Není potřeba mnoho inzulinu, takže hladina krevního cukru neklesne pod rozumnou mez. Je dobré je doplňovat několik hodin před sportovním výkonem, aby se energie do svalů postupně uvolňovala. Tyto sacharidy nás také více zasytí a stimulují metabolismus.

Nevhodné/neprospěšné sacharidy

=sladkosti, zákusky, sladké limonády, pečivo z bílé mouky

Jsou to jednoduché cukry, které se v těle rozštěpí a vstřebávají se velice rychle. Proto se jim říká rychlé cukry. Hladina krevního cukru v těle rychle stoupá, tělo reaguje velkým vylučováním inzulinu, který má hladinu snížit. Čím rychleji však tato hladina vyběhne, tím razantněji ji inzulin odbourá a hladina klesá kolikrát i ještě níže, než byla původně. Vzhledem ke zvýšené spotřebě energie z rychlých cukrů je tato energie nevyužita a nakonec uložena do tukových zásob. Je vhodné je konzumovat po náročné fyzické aktivitě, kdy je potřeba dodat tělo co nejrychleji chybějící energii.

PŘIBÍRÁ SE PO NICH ?

Jak to jen říct....Přibírá se po všem, čeho se jí velké množství. Pokud budete jíst hodně sacharidů, můžete přibrat, ale také nemusíte. Každé tělo je jiné, každému vyhovuje něco jiného. Někdo sní 200g sacharidů za den a má dost, jiný je schopný sníst 500g a nepřibere. Je to opravdu individuální záležitost.



NESMYSLY, KTERÉ ROZHLAŠUJÍ DÁMSKÉ MAGAZÍNY

  • Nejezte pečivo, to je největší zlo, pokud jíte pečivo, budete tlustí ! - Omyl ! Pečiva se vůbec nemusíte bát ! Volte raději celozrnné či tmavé. Ale pozor - pečivo sice není nijak škodlivé, avšak v případě, že byste jej konzumovali 5x denně, moc svému tělo nepřispíváte na zdraví ! Jak jsem psala výše - přibírá se po všem, čeho se jí velké množství. Nemyslím tím, že pečivo 5x denně je hodně, tím jsem myslela, že Vaše tělo potřebuje i jinou stravu než pečivo, pečivo a pečivo :)
  • Jezte potraviny s nízkým obsahem cukrů - jasně.....V takových potravinách jsou potom cukry nahrazeny tuky (a naopak, nízkotučné potraviny obsahují většinou hodně cukru) - a to bychom si asi moc nepomohli, že ?

PS: Vím, že většina z toho je možná pro některé snůška keců, ale já takových článků chystám víc. Nevím, jak to máte vy, ale od té doby, co jsem objevila fitness blogy a dala se na tu (doufám) správnou cestu ke zdravému životnímu stylu, se začínám více zajímat i o tu stravu. No, když budu přesnější, tak je to od té doby, co jsem začala chodit do posilovny. Člověk si uvědomí, že proto, aby se s jeho tělem začalo něco dít, musí proto taky správně jíst. Já se o to snažím, ale abych správně postupovala, snažím se také získat nějaké informace z oblasti stravy.

Zdroj informací:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)