Dnes mám pro Vás recept na vynikající domácí celozrnný chléb.
Recept můžete najít zde, já jsem však trochu pozměnila ty mouky, tak přidávám recept i na blog.
INGREDIENCE :
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky instantního droždí
To vše nasypeme do větší mísy, promícháme, přidáme :
- 1 lžičku octa
- 2 hrnky studené vody
Poznámka:
Já do těsta přidávám ještě lněná, sezamová, slunečnicová a dýňová
semínka. Nepřidávám je tam ale hned, až po těch 12-18 hodinách, kdy se
má těsto promíchat a nechat ještě 30 minut odpočívat.
POSTUP:
Promícháme, vzniklé řidší těsto posypeme moukou a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout.
Potom
těsto promícháme, zasypeme moukou a necháme 30 minut odpočívat (dle
chuti můžete do těsta přidat např. sezamová, lněná, slunečnicová, dýňová
semínka....). Mezitím dáme do trouby vyhřáté na 230°C na 30 minut
prázdný kastrol, do kterého dáme po těch 30 minutách dáme těsto. Hrnec
přikryjeme poklicí, pečeme při 230°C 30 minut, sundáme poklici, snížíme
teplotu na 220°C a pečeme 20 minut.
Pokud dodržíme 30 minut rozpálení prázdného kastrolu, chléb se nám ještě teplý podaří krásně vyklopit.
Poznámka č.2 :
Při návštěvě tety a strejdy jsem jim chleba také upekla, ale místo
instantního droždí jsem použila 1/3 balíčku čerstvých kvasnic a těsto
krásně vykynulo. A místo žitné a celozrnné mouky jsem použila žitnou
chlebovou mouku, dala jsem 3 hrnky žitné chlebové a 1 hrnek hladké, a
chlebík byl také dobrý, ale musela jsem ho v troubě nechat o pár minut
déle.
Zde můžete vidět, jak chléb vypadal, když jsem ho upekla z žitné chlebové mouky.
Co vy ? Kupujete chléb v obchodě, nebo si radši upečete poctivý domácí ? :)
vypadá fakt svěle!! jen doma by ho asi nejedli (zas by mrchtaly jak je zdravý atd) a sama bych ho nesnědla (kecám, bohužel bych ho snědla :DD)
OdpovědětVymazatNo tak u nás jím celouzrnné pečivo já a mamka, taťka by se něčeho takového ani nedotkl :D Tak si ho upeč a co nesníš, dej do mražáku :) Sice není nad čerstvý, ale takový on věčně není (pokud tedy není z obchodu, ty vydrží déle díky tomu, co tam přidávájí - éčka....A kdo ví, co dalšího v tom je :-/ :D
Vymazat