pondělí 24. listopadu 2014

Domácí celozrnné housky

Už několik měsíců nekupuji v obchodech pečivo a peču doma (teda kromě toustového chleba...). Jsem si alespoň 100% jistá, že je tam celozrnná mouka a vůbec, jaké tam jsou ingredience. A je to čerstvé. Ne jednou nebo i víckrát rozpečené. A dnes mám pro Vás recept na celozrnné housky. Můžete použít jakoukoliv celozrnnou mouku. Když uděláte housky z grahamové mouky, budou krásně měkké, ikdyž tam nepřidáte ani trochu hladké mouky. Jen z celozrnné mouky už tak měkké nebudou, ale nebudou ani vyloženě tvrdé. Jen prostě více...křupavé :)

INGREDIENCE:

  • 500g pšeničné celozrnné mouky (nebo grahamové, špaldové, žitné...můžete dát i 2 druhy :) )
  • 30g droždí
  • lžička třtinového cukru
  • 250 ml mléka
  • 50g másla (rozpustit v mikrovlnce)
  • 2 vejce
  • lžička soli
  • semínka dle chuti (sezamová, lněná, slunečnicová, dýňová,...) - přidejte do těsta nebo pouze housky posypte
  • žloutek na potření

POSTUP:

  1. Z droždí, cukru, vlažného mléka (z těch 250ml použijte cca 100 ml) a trošky mouky si připravíme kvásek a nechápe ho vzejít.
  2. Poté přidáme rozpuštěné máslo a ostatní suroviny a pořádně promícháme (hnětáč to jistí :D )
  3. Na teplém místě necháme hodinu kynout.
  4. Po vykynutí můžete do těsta přidat semínka dle chuti a promíchat. Poté z těsta upleteme housky (klasicky jako pletený cop...).
  5. Po 5 minutách potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
  6. Pečeme při 180°C asi 15-20 minut.

Poznámka: Nevím, jaké budou housky druhý den. Jakmile housky zchladnou, nechám venku jen to, co se sní ten den a zbytek dám do mražáku, ať jsou co nejčerstvější - nebudu přeci dávat do mražáku den staré housky :) A i po vytažení z mražáku jsou dobré :) Ale nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Nejlépe chvíli po tom, co je vytáhnete z trouby. Ale pozor, ať si nespálíte pusinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)