Už několik měsíců nekupuji v obchodech pečivo a peču doma (teda
kromě toustového chleba...). Jsem si alespoň 100% jistá, že je tam
celozrnná mouka a vůbec, jaké tam jsou ingredience. A je to čerstvé. Ne
jednou nebo i víckrát rozpečené. A dnes mám pro Vás recept na celozrnné
housky. Můžete použít jakoukoliv celozrnnou mouku. Když uděláte housky z
grahamové mouky, budou krásně měkké, ikdyž tam nepřidáte ani trochu
hladké mouky. Jen z celozrnné mouky už tak měkké nebudou, ale nebudou
ani vyloženě tvrdé. Jen prostě více...křupavé :)
INGREDIENCE:
- 500g pšeničné celozrnné mouky (nebo grahamové, špaldové, žitné...můžete dát i 2 druhy :) )
- 30g droždí
- lžička třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 50g másla (rozpustit v mikrovlnce)
- 2 vejce
- lžička soli
- semínka dle chuti (sezamová, lněná, slunečnicová, dýňová,...) - přidejte do těsta nebo pouze housky posypte
- žloutek na potření
POSTUP:
- Z droždí, cukru, vlažného mléka (z těch 250ml použijte cca 100 ml) a trošky mouky si připravíme kvásek a nechápe ho vzejít.
- Poté přidáme rozpuštěné máslo a ostatní suroviny a pořádně promícháme (hnětáč to jistí :D )
- Na teplém místě necháme hodinu kynout.
- Po vykynutí můžete do těsta přidat semínka dle chuti a promíchat. Poté z těsta upleteme housky (klasicky jako pletený cop...).
- Po 5 minutách potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
- Pečeme při 180°C asi 15-20 minut.
Poznámka:
Nevím, jaké budou housky druhý den. Jakmile housky zchladnou, nechám
venku jen to, co se sní ten den a zbytek dám do mražáku, ať jsou co
nejčerstvější - nebudu přeci dávat do mražáku den staré housky :) A i po
vytažení z mražáku jsou dobré :) Ale nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.
Nejlépe chvíli po tom, co je vytáhnete z trouby. Ale pozor, ať si nespálíte pusinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)