Zdravím !
Dnes mám pro Vás článek o netradičních
přílohách. Zmíním se o kuskusu (což už tak netradiční není :) ),
bulguru, pohance, polentě, ale neopomenu také quinou a jáhly :)
KUSKUS
Jedná
se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo
prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo
vařícím pokrmem.
Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu
uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny,vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník,
železo a fosfor. Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký. Kuskus
je těstovina používající se nejčastěji jako příloha. Lze jej připravit naslano i nasladko. Také se používá při pečení různých koláčů a buchet.
BULGUR
Bulgur je předvařená nalámaná
celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů. Obsahuje
vlákninu, vitamín A, hořčík a železo. Podporuje činnost střev a působí
také blahodárně na nervovou soustavu.
Nejčastějši je používán jako příloha.
Nejčastějši je používán jako příloha.
JÁHLY
Vyrábí
se loupáním prosa. Mají vysokou výživovou hodnotu - obsahují minerální
látky (draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek), vlákninu a vitamíny
skupiny B.
Používají se jako příloha, ale lze z ní připravit také sladkou kaši.
Používají se jako příloha, ale lze z ní připravit také sladkou kaši.
POHANKA
Pohanka je zdrojem
zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v
plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2
(riboflavin), niacin, E a C. Je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost.
Pohanka se používá jako příloha, ale velmi oblíbená je také kaše uvařená právě z pohanky.
POLENTA
- U nás nejčastěji jako instatní kukuřičná polenta
-Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu, vlákninu, vitamíny a minerály.
Slouží jako nahrážka bramborové kaše. Také do ní můžete přidat zeleninu, šunku a třeba sýr při vaření - to je potom taky pochoutka ! Lze použít také na pečení sladkých i slaných koláčů :)
QUINOA
Můžete se také setkat s názvem merlík čilský.
Má vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a
minerálních látek, což ji řadí mezi hlavní suroviny pro přípravu pokrmů, zejména vegetariánských.
Moje zkušenost: Mamka koupila ve zdravé výživě černou quinou. Po uvaření svůj objem moc nezvětšila, takže si ji dáváme do kaše, protože kdybychom ji měly použít jako přílohu, musely bychom použít asi celé balení, jinak bychom se nenajedly :D
Jsem si jistá, že na všechny tyto přílohy jste již narazili. Možná s quinoou se někteří z Vás nesetkali.
Jaká příloha Vám chutná nejvíce ? U mě je na prvním místě kuskus a na druhém bulgur :)
Zdroj obrázků: google.com
Zdroj informací: http://www.viviente.cz/quinoa/
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)