středa 17. února 2016

KARDIO vs. POSILOVÁNÍ

Zdravím!
Dnes vám tedy přináším článek zaměřený na cvičení - hodlám zde trochu srovnat kardio a posilování a říci, co je z mého pohledu lepší :)




Kardio je pro mnohé prostě způsob, jak se zbavit kalorií a tím pádem také přebytečného tuku. Jistě, při hubnutí platí rovnice příjem<výdej, což vede ke snížení váhy. Prakticky k tomu nic nepotřebujete (krom nějakého pohodlného oblečení a obuvi), stačí třeba vyběhnout nebo skočit na pás a za 45 minut spálíte třeba 600 kalorií. 
První věc, proč kardio nedělám, je to, že je to z mého pohledu nuda. Jasně, pokud třeba někdo jde běhat ven (nebo jezdit na kole atd.), tak je to možná fajn, ale pokud si jde někdo na pás/kolo do posilovny, tak to musí být hrozně nezáživné.
Co se týče spálených kalorií - těžko říci, kdy spálíte více kalorií. Většinou je to u nějakého dlouhého kardia, ale i během tvrdého tréninku v posilovně jste schopni toho dost spálit. Navíc po silovém tréninku spalují i po cvičení (silovým tréninkem budujete svalovou hmotu - více svalů spálí více kalorií i během doby, kdy třeba lenošíte při sledování vašeho oblíbeného seriálu), zatímco u kardia spalujete jen během dané činnosti a po jejím ukončení tělo přejde do normálního spalovacího režimu.


Kardio trénink je sice dobrý pro vaše srdce a kondičku, nicméně pro dlouhodobé shození tuku a vytvarování postavy je nejlepší volbou silový trénink.


Bohužel i přes všechny různé články si pořád spousta žen myslí, že se z nich díky posilování stanou kulturistky a že jim narostou velké svaly. Vážně si myslíte, že je to tak snadné ? Fotky kulturistek, které vidíte na netu - za tím stojí spousta let dřiny (a mnohdy také nepovolených "doplňků stravy").

U kardia je špatné také to, že po nějaké době si tělo na danou frekvenci zvykne a vy jste nuceni např. k přidání časové jednotky, což se opakuje stále a stále dokola a vy tak můžete strávit cvičením i několik hodin denně. To vás samozřejmě vysiluje a raději něco ubere z jídelníčku. Zkrátka se dostanete do začarovaného kruhu.
U posilování vám toto nehrozí. Pokud se nebudete bát zvedat větší váhy, tak určitě nevydržíte v posilovně několik hodin. Samozřejmě s lehkýma činkama by i to možné bylo. Jasně, tělo si v během posilování zvykne na danou zátěž - ale jediné, co jste vy pak "nuceni", je zátěž zvýšit, ne přidávat na časové jednotce. A o zmenšování porcí tady ani není řeč - jak už jsem psala - čím více svalů, tím více energie je potřeba pro jejich udržení :) 

Výhody kardia
  • pozitivní vliv na činnosti srdce
  • zvýšené množství kyslíku v krvi
  • endorfiny
  • tělo díky tomuto typu tréninku dokáže provést řadu přizpůsobení, které mají pozitivní vliv na naši tělesnou kompozici a celkové zdraví
Nevýhody kardia
  • zvýšené množství kortizolu (stresový hormon) - čím více kardia děláte, tím více stresujete své tělo. Pokud to budete přehánět dlouhodobě, může se tělo dostat až do stavu chronického stresu, který zapříčiní neschopnost správné regenerace.
  • tělo se dostává do katabolického stavu, dochází ke ztrátě svalové hmoty
  • nespavost (zhoršená regenerace)

Výhody silového tréninku
  • zvýšená proteosyntéza - budování svalové hmoty
  • posilování s externí váhou v kombinaci se správně nastavenou dietou má maximální účinek pro spalování tuků
  • navýšením svalové hmoty se urychlí spalování a podpoří zbavování se tuků v těle (což souvisí s předešlými body)
  • pomáhá při každodenním fungování, tělo je zpevněné, nebolí záda
  • zvyšuje a udržuje se pevnost kostí
 
 Důležitá je samozřejmě i zdravá vyvážená strava :)
 
 
 
Má zkušenost
Já osobně jsem se cvičením začala doma. Pouštěla jsem si nějaká videa se cvičením, které měla mamka na CD, popř. cvičila nějaké cviky z časopisů. To bylo v době anorexie. Ta dosáhla kritického bodu někdy začátkem jara 2012 a když jsem se pak rozhodla pro léčbu, musela jsem cvičení omezit. Mé plány začít na jaře běhat tedy nevyšly, protože by to pro mě znamenalo velký výdej energie. Pak jsem se nějakou dobu plácala - jídelníček se hodně měnil, během té doby, co jsem se snažila přibrat, jsem hodněkrát měnila jídelníček a měla období, kdy jsem cvičila a kdy zase ne. Začátkem roku 2014 jsem objevila fitness blogy a začala cvičit pravidelně podle XHITu - kombinovala jsem kardio s posilováním (pouze doma). Opět jsem více začala řešit svůj jídelníček, začala jsem vařit, začala zařazovat více zdravých potravin. Začala jsem také s během, který mě hrozně bavil. Tak to trvalo hodně dlouho. V létě 2014 jsem měla chodila běhat, cvičila doma, chodila na brusle, na kolo,...ale taky jsem začala chodit do posilovny (po návštěvě posilovny v Egyptě jsem zkrátka chtěla začít chodit i v ČR)....Kardia bylo moc, ale mě to hrozně bavilo. Stále jsem ale potřebovala přibrat, jenže ono to nešlo, ikdyž jsem jedla. Tak jsem přidávala na jídle, ale nepomáhalo to, můj výdej byl stále o dost větší. Pak jsem už ale začínala být vyřízená. Tělo mi začalo dávat jasně najevo, že to takhle dál nejde a já popadala dech jen po tom, co jsem trochu zrychlila chůzi. Musela jsem postupně začít omezovat kardio a koncem roku 2014 jsem skončila s běháním. Zaměřila jsem se více na posilování, jen občas jsem si dala nějaké lehčí kardio doma. Začala jsem více jíst a během zimy se to hodně zlepšilo. Měla jsem více energie, něco málo jsem i přibrala. Na jaře 2015 jsem se opět k běhu vrátila a poznala jsem rozdíl - energie na běh se mi vrátila, ale....já si najednou uvědomila, že ikdyž teď tu energii na dlouhé kardio mám, tak ho vlastně něchci dělat. Proč ? Protože mě více začalo bavit posilování. Běh mě předtím hrozně bavil, vyčistila jsem si hlavu a tak...Ale posilovna mě bavila více. I tam jsem si tu hlavu vyčistila, ale bylo to něco úplně jiného. A taky pro formování postavy a tehdy ještě potřebu přibrat to bylo lepší. Takže asi po dvou měsících jsem s během zase skončila, taktéž jsem přestala se cvičením doma (to bylo ale tuším ještě dříve, než jsem skončila i s během) a natrvalo přešla do posilovny. 
 
A tak je to dodnes. Během té doby se mi postava z mého pohledu dost změnila, získala jiné tvary. Ještě nikdy jsem tak dlouho i ničeho nevydržela. Jen u posilovny. Letos v červnu to budou 2 roky, co do posilky chodím. Nejde ani slovy popsat, jak moc mě to baví, naplňuje. Jak krásně se tam vybiju, a přitom vyčistím hlavu... Ty endirfiny. Pokroky, které sleduji - ať už v tom, kolik zvedám, nebo v zrcadle. Zkrátka bych posilovnu už za nic nevyměnila :)
Nějaké klasické formy kardia dělám maximálně v létě (bruslení, občas vyjížďka na kole), ale např. běh už vůbec. I během diety jsem zařadila raději HIIT (intenzivní intervalový trénink), než abych trávila hodiny na páse/kole...Ale o tom zase jindy :)
 
Chápu, že ne každého posilování baví a člověk by měl hlavně dělat to, co ho baví. Nemá cenu něco dělat, pokud se do toho musíte nutit. Já jsem jen v tomto článku napsala hlavně svůj názor a výhody z hlediska zdraví :) Bohužel nějaké nevýhody posilování mě nenapadly, takže se nebojte doplnit, pokud vás něco napadne :)
 
Jak to máte vy ? Baví vás více kardio, nebo posilování ? 

Mějte se krásně a já se na vás těším u dalšího článku!
 
Vaše L*

5 komentářů:

  1. ja mám rada kardio, ale radšej posilovanie :) Vždy to tak nejak kombinujem. Skvelý článok a musím povedať, že progress na rukách a chrbte máš super ! :)

    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně jsi to sepsala a máš super názor :) Já to mám tak, že v zimě spíše posiluju a v létě se jdu proběhnout nebo projet na kole, protože se snažím využít toho počasí a zároveň tím strávím čas v přírodě :) A taky je pravda, že si člověk u toho pročistí hlavu :) Takže obecně mám radši posilování, ale nezatracuji kardio :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Já mám teda v každém ročním období na prvním místě posilování, jen v létě k tomu připojím navíc občas brusle a kolo :) A teď mám kvůli té dietě ještě HIIT :) Jojo, je fajn, že je člověk v přírodě, to je zas ta dobrá stránka kardia :) Ale i posilování lze provádět venku :)

      Vymazat
  3. Pěkně jsi to sepsala, Luci :)
    Já to měla podobně, s PPP jsem milovala skákání, hopsání a běhání, prostě abych se potila a víc pálila.. Teď si radši vezmu do ruky tu činku! Ale musím se přiznat, že nejsem ten typ, co by kardio vyloženě nenáviděl. V létě miluju jít na kolo, brusle nebo si jít večer zaběhat. Tak nějak mi to k tomu patří :) Ale jinak taky dělám HIITy (díky Tobě taky :* ) a kardiu se nějak více nevěnuji.. Necháme to prostě na hezčí počasí a teď si budeme hrát s vahami :D :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)