sobota 11. dubna 2015

15 mýtů o zdravém životním stylu

Zdravím !
Dnes mám pro Vás článek na téma "Mýty o zdravém životním stylu".

Nevím jak vy, ale já ten obrázek zbožňuju :D 

  1.  Bolest svalů je důkazem optimálního tréninku - s tímto byste u mého bývalého trenéra neuspěli :D On sám mi říkal, že spousta lidí si myslí, že když je po tréninku bolí svaly, odjeli trénink na jedničku. Ale není tomu vždy tak, jak se zdá - bolest svalů může znamenat pravý opak - buď jste cvičili špatně, nebo jste to s tréninkem silně přehnali. Toto je více obvyklé pro netrénované lidi. Ale nemějte obavy - týká se to i profesionálů. Pokud sval vykonává práci, na kterou není zvyklý, upozorní na to mnohdy až intenzivní bolestí.
  2. Tuky začíná tělo spalovat až po 30 minutách fyzické aktivity - omyl. Tělo spaluje tuk kvůli získání energie prakticky pořád, ať už sportujete či spíte. Tělo si bere energii ze dvou zdrojů - z tuků a glukózy. Nejprve se při tréninku soustředí na glukózu a jakmile dojdou její zásoby (nacházející se ve svalech), začne brát veškerou energii právě z tuků.
  3. Sportuji = nehrozí mi celulitida ? - V žadném případě. Ani sport jí nezamezí. U koho se celulitida objeví a jak hodně ? To je ovlivněno geneticky. 
  4. Hořčík chrání před svalovou křečí - Spousta sportovců využívá magnezium, aby předešlo svalové křeči. Bohužel toto množství je pro to, aby tělo předešlo křečím, nedostatečné. Abychom tomu předešli, museli bychom brát magnezium v opravdu vysokých dávkách, které by ovšem zatěžovaly trávící trakt.
  5. Když žena posiluje, stane se z ní svalovec ? - Toho se bojí většina žen, a proto když příjdou do posilovny, jdou buď provozovat kardio nebo si vybírají ty nejlehčí váhy. Ženské, proberte se ! K tomu, aby se z Vás staly svalocvi, byste musely makat opravdu tvrdě a používat steroidy a já nevím co dalšího ! Ženy to navíc mají s nabíráním svalové hmoty těžší než muži, což souvisí s tréninkem i množstvím testosteronu. Nebojte se posilování. Právě díky němu lze získat krásná postava. (A v mé představě hlavně zadek!!!
  6. Strečink zabrání svalové únavě - Jak jsem psala výše - strečink je sice velice důležitý, nicméně svalové únavě zabránit nedokáže. Strečink pomůže k větší pružnosti tkání. Pravidelným protahováním pomůžete růstu svalů do délky. To však nemá žádný vliv na vznik svalové únavy.
  7. Po sportování ani sousto - Omyl ! Bohužel se tím spousta lidí řídí, protože chtějí spálit co nejvíce kalorií. Nebo to tak dělají alespoň ti, kteří nejsou dostatečně informovaní. Nejlepší je co nejdříve po tréninku do sebe dostat sacharidy+bílkoviny (např. v podobě ovoce a proteinu), hubnoucí obvykle používají BCAA. A do hodiny po tréninku sníst nějaké kvalitní jídlo - opět nejlépe bílkoviny+sacharidy (např. maso+příloha, pečivo+vejce).
  8. Sportem k hubnutí - Spousta lidí provozuje sport pouze proto, aby zhubl. Protože to je podle nich jediná cesta. Nejen u hubnutí, ale u všeho ostatního je důležitá hlavně STRAVA. Pokud je Váš příjem větší než výdej, můžete cvičit jak chcete, ale stejně zřejmě nezhubnete. Důležité ale je také to, abyste nejedli málo. Tělo pak nemá dostatek energie a po čase si začne ukládat energii na horší časy do tukových zásob. Důsledkem nedostatečné stravy je pak velký hlad, hlavně po intenzivním tréninku. A hubnoucí člověk má pak tendenci sníst ledničku i s dveřma. A to mu asi při hubnutí moc nepomůže, že ?
  9. Čím více cvičím, tím více hubnu - Omyl. Nemyslete si, že když budete cvičit 2 hodiny denně, budete hubnout rychleji. Toto pro Vaše tělo opravdu není ideální. Např. spousta lidí si také myslí, že kardiem se hubne nejlépe. Protože se spalují kalorie, že jo. Hodně kalorií. Ano, to je pravda, ale ty se spalují při kardiu jen krátkodobě, zatímco u posilování spalujete ještě nějakou dobu potom a pokud máte nějaké ty svaly, tak ty spalují energii i v době, kdy nic neděláte, takže potřebujete více energie pro udržení váhy :)
  10. Když chci ploché vyrýsované břicho, musím důsledně trénovat břišní svalstvo - není tomu tak. Dobře, možná z části. Ale řekněme to takhle - "sixpack" máme všichni, jen je u některých schovaný pod vrstvou tuku. Je potřeba to "pouze" vyrýsovat. Ale je pravda, že někdo ten sixpack viditelný nemá, ať se snaží jak chce....A když je člověk až moc hubený, tak taky vidět nejde.
  11. Sportuji = potřebuji doplněk stravy - Doplňky stravy nejsou nutností. Spousta lidí začíná mít dojem, že když sportují, musí používat protein. Ne, není to nutné. Pokud máte dostatek bílkovin ve stravě, nemusíte si jej kupovat. Já jej kupuji, protože někdy prostě nemám možnost ty bílkoviny do sebe dostat (v množství, které potřebuji), obzvlášť když jsem dlouho ve škole. To mi pak protein příjde opravdu vhod. A taky je dobrý, co si budeme povídat. Hlavně pokud se člověk sportu věnuje jen semtam, určitě žádný doplněk nepotřebuje.
  12. Jo-jo efekt u sportujících nehrozí - Nene, tak to opravdu není. Jo-jo efekt je obrana těla - v době, kdy člověk drží dietu, se naučí hospodařit pouze s malým množství energie. Proto i po ukončení diety už tolik energie nepotřebuje - jak jsem řekla, zvykne si na malé množství. Člověk pak začne normálně jíst, jenže na tělo toho je příliš a začne si to ukládat do tukových zásob na "horší časy". A kila, která osoba díky dietě zhubla, se opět vrátí zpět. Tomu ani sport nedokáže zabránit.
  13. Posilováním se tuk mění na svaly - Tak to opravdu není. Člověk nedokáže změnit tukové buňky na svaly díky sportu, jak si všichni myslí. Posilováním pouze zvětší svalové buňky, naopak ty tukové se smrští dohromady. Sportem se sice tuky pálí, ale tukové buňky se z těla úplně nezmizí.
  14. Posiluji - můžu (musím) jíst hodně bílkovin - Zde je hranice omezená. Pokud však člověk jí opravdu velké množství, může mít za nějaký čas problém s ledvinami. Tělo totiž nevyužité bílkoviny mění na močovinu, která pak ledviny zatěžuje. Ano, bílkoviny jsou zapotřebí k růstu svalů a síly, ale všeho s mírou ! V tomto ohledu však jsou různé názory - někdo říká, že 1g/kg je mnoho, jiný že 2,5g/kg je tak akorát. Čemu pak má člověk věřit, že ? Já bych ale s tou první možností rozhodně nepřežila :D
  15. Sport = spalovač kalorií - Opravdu ? Ne o každém sportu to platí. Kardio spaluje hodně kalorií, proto ho provozuje většina dietářů a posilování se vyhýbá (hlavně ženy...). Ano, posilováním spálíto méně kalorií, ale svaly, které získáte, potřebují také více energie. Ale zpátky k tématu. Spálení kalorií souvisí s druhem sportu, teplotou okolí, výkonností...No, nedá se to tak všeobecně popsat, u každého je to individuální. Ale myslíte si, že třeba lehkou jízdou na bruslích spálíte nějaké extra velké množství kalorií ? Musíte do toho dát hodně, aby to mělo nějaký účinek.

A jaké další mýty znáte vy ? Pokud mi něco napíšete, do článku to s Vaším svolením doplním (a připíšu Vaše jméno :o) )
V příštím týdnu se podíváme na mýty o hubnutí :)






3 komentáře:

  1. Ty ses s tím přidáváním článků hezky rozjela! :) Je to fakt super napsané a určitě stojí za to si to přečíst! pro mě je třeba novinka s těmi tuky :) To jsem netušila, že to takto funguje :D Mě dnes po včerejším tréninku bolí nohy, ale zase jsem dlouho nic nedělala a předtím mě nebolely skoro vůbec :/ ale ted už je to lepší, odpoledne jsem to pořádně rozchodila na zahradě :D

    Komentář u mě:
    Děkuju :) bylo to o nervy! doted lituji počítače :/ takový rany schytal, chudák:D přesně to je to, co mi na lídlu vadí! :D a ještě hoodě lidí říká, že je prý hodně slané:/ V M&S je ta konzistence lepší a chutově je takový.. více arašídový :) ale taky je mnohem dražší, že:/ Právě, no. Ta cena je děsná:D a s mou spotřebou (o tvé ani nemluvím:D) bych tu 1 kg měla tak na... 3 týdny? měsíc? možná měsíc a týden? :D já právě chci to kšu, ale 400 je fakt pálka :D + poštovné.. proč nejsem slavná blogerka, aby mi to poslali zdarma na testování?:(( :DD

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel hodně lidí neví, že to jsou mýty a drží se toho. Sama jsem se toho kdysi dávno držela. Mě osobně nejvíc doráží "žádné sacharidy na večer" nebo "nejíst po páte"... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo lidé ví, že jsou to mýty, a stejně se toho drží :D Přesně ! Taky jsem donedávno alespoň něco z toho dělala...To tak je na začátku :) Jo, přesně tyhle mýty mám napsané v těch mýtech o hubnutí - taky mě to doráží - a nejhorší je, že se minimálně těma sacharidama řídí moje mamka :D

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)