sobota 21. února 2015

Domácí celozrnné tortilly

Zdravím!
Po tom, co jsem se minulý čtvrtek dívala na instagram, jsem dostala strašnou chuť na tortilly. Doma jsme žádné neměli, do obchodu se mi nechtělo - a já chtěla nějaké kvalitní, celozrnné, což se v obchodě asi sehnat nedá, že. A tak jsem zapátrala na internetu a našla tento úžasný recept.
Stránku s receptem najdete ZDE.



INGREDIENCE:

  • 350g celozrnné mouky jemně mleté (pokud nechcete celozrnnou, můžete použít hladkou)
  • 150ml vody
  • 30 ml oleje 
  • 5-7g soli

POSTUP:

  1. Všechny ingredience vypracujeme v hladké tužší těsto (ručně nebo robotem) a necháme 30 minut odpočinout pod utěrkou.
  2. Těsto rozdělíme na 10 dílů (kdo chce, může rozdělit na míň, záleží, jak velké tortilly chcete). Každý díl ještě jednou propracujeme a pomoučníme.
  3. Z každého dílu vyválíme placku cca 2mm tlustou.
  4. Rozpálíme nepřilnavou pánev, stáhneme na střední stupeň a každou placku pečeme na sucho cca 20 sekund z každé strany (je to hodně individuální, každou tortillu jsem dělala jinak dlouho, to poznáte, až to bude hotové - začnou se na ní dělat hnědé fleky :o) .
  5. Pokládáme na navlhčené utěrky nebo hotové tortilly dáváme do igelitového sáčku, aby neztvrdly.

Podáváme např. s kuřecími kousky a zeleninou / se šunkou a sýrem - zkrátka to, co máme nejraději :)

Nevím, jak dlouho tortilly vydrží v lednici. Já je dělala minulý týden v pátek, do mražáku jsem dala 2 (každou něčím proložit, např. pečícím papírem, abyste mohli odebírat množství, které chcete) a 4 do ledničky, minulou sobotu byly snězeny. Hádám, že v lednici vydrží tak 1, maximálně 2 dny, více asi ne. Nejlépe co nejrychleji spotřebovat, dle mého to nebude problém :) Stačí je ohřát v mikrovlnce cca 30 sekund a jsou dobré, ikdyž nejsou čerstvé :)

8 komentářů:

  1. ty vypadají fakt dobře!!! obdivuji tě, že si děláš vlastní pečivo, tortilly.. já jsem na to moc líná :( ale ted máme prázdniny, tak třeba je vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak pečivo byla jedna z prvních věcí, kterou jsme začala dělat, když jsem přešla na životní styl, kterým teď žiji (dává ta věta smysl ? :D ). Není to vůbec nic těžkého, časem člověk získá zručnost a jde to jako po másle :) A ty tortilly jsou vážně hodně lehké, ani jsem nečekala, že to je tak snadné.... :) A o hodně chutnější než kupované :) Prázdniny ti závidím, já je měla minulý týden :( Tento týden už škola, takže jsem ani neměla pořádně čas na blog, než jsem zase nastartovala mozek :D Určitě ty tortilly vyzkoušej :)

      Vymazat
  2. Jsou úžasné, taky si dělám domácí :) štve mě že v obchodech se celozrnné moc sehnat nedají a když už tak jsou hrozně drahé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani nečekala, že mi ty domácí budou tak chutnat :D No, dají se sehnat - ale jsou drahé a té celozrnné mouky tam stejně asi moc nebude :D :)

      Vymazat
  3. My vždy kupujeme rortilly, aj keď len raz za čas. Ešte sme ich nikdy neskúšali robiť doma. Ale určite to skúsim podľa tohto receptu. Predsa len domáce celozrnné budú určite chutiť lepšie. Ďakujem za recept :D

    http://allm.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, my jsme tortilly nikdy moc nekupovali, ale já na ně dostala hroznou chuť, vyzkoušela jsem si je udělat doma (protože ty "celozrnné" z obchodu si kupovat nechci kvůli ceně i kvůli tomu, kolik tam té celozrnné mouky je.. :) ) a měly úspěch, recept vyzkoušej, jsou vážně výborné :)

      Vymazat
  4. Včera jsem tortilly zkoušela a jsou naprosto skvělý! ! :) Jsou krásně vlačné a móc dobré. Máš krásný blog, jen tak dál ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že chutnaly :) A děkuji! :)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)