pátek 19. února 2016

Umělá sladidla

Ahojky!
Rozhodla jsem se pro napsání článků ze světa sladidel - dnes se podíváme na sladidla umělá a v jednom z příštích článků se seznámíme s těmi přírodními.

Syntetická sladidla jsou většinou označována jako umělá nebo náhradní sladidla. Historie umělých sladidel je ve srovnání s používáním cukru a dalších sladkých látek přírodního původu poměrně krátká. V roce 1879 objevil americký chemik Ira Remsen spolu s Fahlbergem náhodně sacharin. Téměř všechna náhradní sladidla byla objevena náhodně jako vedlejší produkty či meziprodukty při syntéze jiných látek. Chemicky jsou to látky na bázi aminokyselin.

Většina syntetických sladidel spadá do třídy vysokointenzivních sladidel. Jsou to sloučeniny, jejichž sladkost je mnohokrát větší než sacharózy. Proto je potřeba mnohem méně sladidla s často zanedbatelným energetickým příspěvkem a řadí se tak do skupiny nízkokalorických neboli nízkoenergetických sladidel. Pocit sladkosti způsobený těmito sloučeninami („profil sladkosti“) je někdy znatelně odlišný od sacharózy, proto jsou používána v komplexních směsích, které dosahují co možná nejpřirozenějšího sladkého pocitu. 



Acesulfam K E950
Je neenergetické náhradní sladidlo s mírně nahořklou chutí.
Nejčastěji se používá v kombinaci s Aspartamem. Je tepelně stabilní, nekalorický a jeho max. spotřeba se pohybuje v rozmezí 0-15mg/kg tělesné váhy/den. Je 200x sladší než sacharoza, ale objevuje se u něj nahořklá pachuť. I z tohoto důvodu se míchá s Aspartamem.


Aspartam E951
Chuť aspartamu není identická s chutí cukru. Uvádí se, že je asi 200x sladší než sacharóza. Užívá se pro slazení různých potravin a nápojů i jako stolní sladidlo (hojně se využívá do dietních a light výrobků, suplementů, léků, nápojů, jogurtů atd.)
Energetická hodnota aspartamu je 4 kcal (17 kJ)/g.
Výroba aspartamu
Aspartam se připravuje spojením dvou aminokyselin (složek bílkovin), kyseliny asparagové a fenylalaninu a malého množství metanolu. Obě tyto aminokyseliny jsou přirozenou součástí potravin obsahujících bílkoviny, např. masa, cereálních a mléčných výrobků. Metanol se vyskytuje v malém množství v organismu a rovněž v mnoha potravinářských výrobcích, např. v ovocných a zeleninových šťávách. Aspartam je v organismu metabolizován stejně jako všechny jiné aminokyseliny.
Na výrobcích a obalech produktů je označován pod názvy : Aspartame, E951 nebo APM.
Aspartam nesmějí používat lidé trpící fenylketonurií, obsahuje totiž fenylalanin (aminokyselina). 




Sacharin
Jeden čas byl sacharin nejpoužívanějším umělým sladidlem a já věřím, že jste o tomto umělém sladidlem již slyšeli. Využívali ho jak diabetici, tak ti, kteří chtěli zhubnout. Uvádí se, že jeho sladivost je asi 300x větší než u sacharózy. Není kalorický, ale zanechává nepříjemnou nahořklou, ba až kovovou chuť. Vyrábí se z dehtu. U většiny lidí má špatnou pověst a to až dodnes. Proč ? Při pokusech u krys se objevovaly výsledky, jež ukazovaly na karcionogenní účinky sacharinu. Potraviny, ve kterých byl sacharin použit, proto musely být označeny. Při dalších testech se to již dokázat nepodařilo a sacharin se tedy vrátil nezávadně zpět na trh.




Sukralóza
 Vyrábí se z cukru, který je syntetickým postupem přeměněn na sukralozu. I když je z cukru, její energetická hodnota je nulová a je dobře tepelně stabilní. Doporučuje se maximálně 15mg/kg, což v přepočtu na sladivost odpovídá 1kg cukru (to je více než dost ? ).
Dalšími výhodami je, že neobsahuje nepříjemnou pachuť, nezpůsobuje kazivost zubů a neškodí zdraví.



Cyklamát
 Ve velkém množství se využívá ve zdravotnictví a doplňcích stravy. Jeho užívání je velice sporné, protože je u něj podezření na karcinogenní účinky. Z tohoto důvodu byl v USA zakázán. U nás v ČR s ním nejsou problémy. Můžeme se sním setkat např. v coca-cole light.




Cukrové alkoholy
Cukrové alkoholy jsou oficiálně řazeny k sacharidům, ale narozdíl od nich mají nižší kalorickou hodnotu z jednoho prostého důvodu - tělo je zkrátka neumí využít. Řadí se zde maltinol, sorbitol, erythritol a xylitol.



Sorbitol E420
Sorbitol, jiným názvem také D- glucitol je alkoholický cukr. Je obsažen v široké škále ovoce, zejména v třešních a hruškách. Poprvé byl izolován v roce 1872 z jasanu.
Sorbitol je používán jako náhradní sladidlo pro diabetiky. Je asi ze 60 % tak sladký jako sacharóza, ale obsahuje o jednu třetinu méně kalorií.V organismu se mění na fruktosu. Kromě sladidla má využití také jako zvlhčovadlo, stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo, nosič a rozpouštědlo pro barviva a aromata.    
Průmyslově se vyrábí redukcí glukózy. Vedlejším produktem technologie výroby sorbitolu je fruktózový sirup. Sorbitol je rovněž vyráběn v našem těle enzymem, který se jmenuje aldoso reduktáza a přeměňuje glukózu na sorbitol.
Látka není vhodná pro nemluvňata a malé děti a může způsobovat podráždění žaludku a břišní bolesti. Velké dávky sorbitolu (10-15 gramů u dospělých, dle jiných zdrojů 50-75 gramů denně) mohou způsobit nadýmání, prudké průjmy a plynatost.


Xylitol E967
Je asi nejpoužívanějším cukrovým alkoholem. Má pozitivní vliv na zdraví zubů. Jeho kalorická hodnota je asi o 40% nižší než kalorická hodnota cukru. Ve větším množství může způsobovat potíže s trávením. Pro psy je tento cukrový alkohol toxický.



Erythritol E968
Má asi 70% sladivost oproti cukru a obsahuje o 95% méně kalorií než cukr. Je u něj prokázán pozitivní vliv na zdraví zubů. Jako sladidlo se používá samostatný nebo v kombinaci s jinými nízkokalorickými sladidly. Má formu bílých granulí nebo prášku.


Co se týče mě, já z umělých sladidel používám Flavdrops ochucovací kapky a MySyrup od MyProtein.
Jasně, vím, že je to chemie, ale pokud si toho nevalíte nějak hodně (což já nedělám a používám to o dost méně než před pár měsíci), tak vás to vážně nezabije. 



Tak je to i u umělých sladidel - v rozumném, mírném množství nepředstavuje konzumace umělých sladidel zdravotní riziko. Z výše uvedených jsou nejvhodnější cukrové (cukerné) alkoholy (zejména pak erithritol) a sukralóza.
Vhodná přírodní sladidla zmíním ve článku se jich týkající.

Co vy ? Používáte nějaká umělá sladidla, nebo je naprosto odsuzujete ? :)


8 komentářů:

  1. Já když něco sladím, tak používám javorový sirupa jinak žádná sladidla nepoužívám. A kdžy si kupuji nějaké tyčinky, tak to zase až tak moc neřeším, protože jich zase tolik nejím a tak to podle mě není potřeba :-)
    děkuji za vysvětlující článek :-) hodně v tom plavu, tak aspon vím kam se přístě muzu kouknout pro nápovědu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si dříve kupovala třeba datlový sirup a tak, ale teď už ne...nějak mi přestaly chutnat :) Takže si koupím něco od MyProtein a to mi vydrží opravdu dlouho - už to nepoužívám tolik jako kdysi :) U nějakých tyčinek to až tak moc neřeším taky...ještě k tomu, když jedu IIFYM :) ale je pravda, že poslední dobou si kupuji už jen proteinové tyčinky :)
      Není zač :) Budu jen ráda, když někomu tyto články budou k užitku :)

      Vymazat
  2. Pěkný článek, Luci :) Taky jsem se několikrát na celou tu "problematiku" umělých sladidel koukala.. A není na škodu si to zopakovat!
    Mám to jak ty, flavdrops používám a měla jsem i MySyrup, v tuto chvíli mám karamelový od Walden Farms..Jasně, není to to nejúžasnější, co do těla můžeme dávat, ale přijde mi to lepší, než cukr jako takový...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já se teď celkově snažím v tom fitness vzdělávat, neustále hltám nové informace...a snažím se i něco vyvrátit :) Třeba to, že umělá sladidla nejsou až takové zlo, jak si někteří myslí :) Samozřejmě v rozumném množství :)
      Taky mi to příjde lepší než cukr :) Navíc mi to vydrží fakt dlouho, hlavně Flavdrops - těch stačí trošička a osladí dost :)

      Vymazat
  3. O té sukralóze uvažuju již dlouho například od firmy DiaChrom nebo Irbis v sypké formě ... Naučil jsem se nic nesladit , ale občas mi to prostě chybí , tak bych chtěl zvolit to nejmenší zlo :) díky za článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Jsem ráda, že to alespoň trochu pomohlo :) Umělá sladidla vážně nejsou zlo, když se používají v rozumném množství - to jsou pak i lepší volbou než cukr. A sukralóza je v tomhle ohledu dobrá volba :)

      Vymazat
    2. AKorát , že v té sypké formě je stále kalorická , sice méně než cukr protože sladí víc ale stejně nevím . Váhám jak na to a zkoumám (hlavně aby to bylo na tepelnou úpravu)
      http://dia-sladidla.heureka.cz/irbis-sukraloza-sypke-sladidlo-250-g/
      http://dia-sladidla.heureka.cz/diachrom-se-sukralozou-sypky-200g-nizkokal-sladid/
      kdybys měla něco na doporučení rád se poohlédnu . Jen ty flavdrops a fitness doplňky neposílej , protože to je mi cenově nedostupné :) děkuju

      Vymazat
  4. Hezký článek :) Já osobně na oslazení většinou používám med nebo datlový sirup. Umělá sladila téměř ne a normální cukr vůbec :D Když už tak přírodní třtinový ale jen v menší míře :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)