čtvrtek 6. srpna 2015

Začínám s IIFYM

Ahojky!
Jak jste již mohli pochopit z nadpisu, rozhodla jsem se začít s IIFYM. 
Co mě k tomu vedlo a další info se dozvíte právě v tomto článku.


Proč jsem se tak rozhodla ?
Na to nemám jednu konkrétní odpověď. Takže to trošku rozepíšu.
Poslední dobou jsem se až moc začala soustředit na cvičení. Správná technika, provedení cviku. Tvořila si vlastní tréninky a snažila se o to opravdu důkladně, abych procvičila každičký sval. 
Ano, byl to samozřejmě dobrý nápad, kdyby...to nebylo na úkor stravy. Tu jsem, alespoň mám takový dojem, právě hodně zanedbávala. Před prázdninama, během školy, jídlo samozřejmě bylo. Ikdyž ne tolik jako o prázdninách - tedy alespoň co se týče mých potréninkových jídel. Nicméně i teď, o prázdninách, jsou dny, kdy celý den někde lítám a během dne nestíhám pořádně jíst. 
Jasně, snídani stihnu. Jídlo po tréninku taky. A večeři. A večerní tvaroh. Ale svačiny ? Ty kolikrát ne.
A to je právě ten problém.
Že mám dojem, že tělo strádá. Protože ať chci nebo ne, někdy tu stravu vážně nestihnu dodat a večer už se mi třeba nechce a ani do sebe nedostanu nějaké velké kvantum jídla. A já jsme zrovna ten typ člověka, kterému stačí pár takových dní a kila jsou dole.
Navíc mám dojem, že už nějakou dobu stojím s postavou na mrtvém bodě a že problém je právě ve stravě.
No, a na závěr toho bych dodala, že kromě všeho, co jsme sepsala, bych chtěla zkusit také něco nového. Protože ráda zkouším nové věci a tohle je i menší výzva :)

Má to své klady, i své zápory.
Jako klady já beru to, že budu mít pod kontrolou příjem bílkovin. Protože těch poslední dobou příjímám dost - na oběd a večeři nějaká bílkovina (maso, tofu, tempeh,....), na druhou večeři tvaroh, během dne jogurt, protein...Protože mě třeba nenapadá, co si dát na svačinu. Tak si dám jogurt. A pak tu ještě máme oříšková másla a ostatní jídla, a ikdyž třeba někdy těch hlavních zdrojů bílkovin tolik nesním, kdyby se to pak sečetlo i s jídly, která moc bílkovin neobsahují, bylo by jich asi hodně. 
Na druhou stranu mám dojem, že přijímám málo sacharidů, ikdyž si to zrovna moc neuvědomuji. Takže pro díky IIFYM budu moci kontrolovat, jestli jich mám za den opravdu dostatek.
S tuky problém nemám - znáte to - máslíčka, avokádo, vejce a tak :D
Vy jako to kladné můžete brát to, že pro mě bude snažší vytvořit FDOE. Bude mi stačit jen prostě vyfotit opravdu vše, co za den sním.
Jako další klad beru to, že v IIFYM nerozdělujete jídla na "extra clean" a "totální junk".
Zápory ? Někdo by asi řekl, že IIFYMáci moc přemýšlí nad jídlem, ale já nad tím přemýšlím tak jako tak. Po anorexii to tak prostě bude. Alespoň pro mě. Vždy budu více zvažovat, co je pro mé tělo nejvhodnější. Já jako jedinou zápornou stranu budu brát to zapisování do tabulek (osobně budu používat myfitnesspal) a vážení jídla. Ikdyž na to jsem taky zvyklá - teda alespoň u příloh :D Protože na to já odhad vážně nemám :D

Jak dlouho u toho zůstanu ?
Kdo ví ? Budu na sobě sledovat, jak to tělu prospívá. Jestli mě to baví. Samozřejmě řídit se tím týden by byla blbost, za tu dobu nic nezjístím. Takže uvidím, jak mi to bude vyhovovat :) A když mi to sedne, tak se tím budu řídit do té doby, než....No, prostě než se rozhodnu pro něco nového :)


Shrnutí
Vím, že se to některým z vás možná nebude líbit a budete mít námitky. A třeba někdo i přestane můj blog navštěvovat. Ale já prostě cítím, že potřebuji změnu. Něco nového. A o IIFYM už uvažiju nějakou dobu. Takže i přes všechny negativní komentáře, které se pod článkem objeví...JDU DO IIFYM ! :) Protože také vím, že nikdy se nezavděčím všem. Pokaždé někdo bude mít nějakou námitku.


A na závěr bych chtěla uvést mé TOP (nebo prostě nejoblíbenější, pro mě nejlepší...vyložte si to jak chcete :D ) vzory, které už sice sleduji dlouho, ale chci je zde uvést, protože to jsou taky IIFYMáci :)
 Z českých:





Poznámka: Ráda bych přidala lepší fotku, nicméně Livi má tendenci svou tvářičku zakrývat ! :D A já vůbec nechápu proč ! :)




 Můj neoblíbenější český fitness pár :)




A ze zahraničí asi největší inspirace:

Nikki Blackketter (jí sice málo, ale postavu má krásnou :) ) 


Tak se mějte !
Vaše L*












13 komentářů:

  1. A jaká si nastavis makra? :

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem si pár dní zapisovala jídla do tabulek a nějak to zaokrouhlila, takže začnu na nějakých hodnotách a podle potřeby to budu zvyšovat :)

      Vymazat
  2. Popravdě Lucko,tvuj blog byl jedním z mých nejoblíbeněších právě proto, že jsi nebyla posedlá počty, kaloriemi, makry apod., tak je mi docea líto, že už i ty jsi touhle fitness mánií a počítáním propadla taky...ted už to bude zas jen to co je všude stejné,škoda..byl to jinak super blog..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, ale je to moje věc. Promiň, ale já se nehodlám řídit tím, co chtějí čtenáři. Hodlám se řídit svými pocity. To, že se to někomu nelíbí, beru...ale dělat z toho tak velké haló ? Děláš, jako by se měl blog od základů změnit. Nehodlám držet nějaké drastické diety nebo jíst málo, stále přibírám. Ale chci mít větší přehled o tom, kolik toho sním. Protože minimálně s bílkovinami to přeháním a sacharidů mám málo a díky IIFYM chci mít jistotu, že jsem tělo o nic neobrala a nebo to nepřehnala s bílkovinami.

      Vymazat
  3. Budeš počítat na kaloricketabulky.cz? Tam je to aspon vše česky pěkně..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, dám přednost myfitnesspal :) Jídla tam jsou i v češtině a navíc se mi více líbí jejich mobilní aplikace :)

      Vymazat
  4. Já myslím, že ti to dá hodně :) Po čase začneš mít sama přehled, kolik toho za den asi máš sníst i bez tabulek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu jen ráda, když mi to něco dá :) A právě o ten správný přehled mi jde :) Protože vážně mám dojem, že sacharidů mám málo a bílkovin naopak moc :)

      Vymazat
  5. poradíš se s odborníkem na vypočítání maker?:) už se těším na FDOE:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, maximálně si o tom promluvím se svým trenérem (no, spíše bývalým trenérem :D trénoval mě, když jsem začínala s fitkem), ale nějak moc řešit to nebudu :) Spíše to bude tak, jak jsem uvedla v prvním komentáři - pár dní jsem si zapisovala jídla do tabulek a podle toho si nastavila hodnoty, a podle potřeby budu navyšovat :o)

      Vymazat
  6. Ještě bych chtěla dodat, že nebudu mocit dodržovat IIFYM úplně do puntíku. Přes školní rok prostě nemám čas na každodenní vyvařování oběda, takže se stravuji (vcelku zdravě) ve školní jídelně. Tam porce budu vědět jen odhadem, který už trochu mám (minimálně vím, kolik masa mají dávat na jednu porci...a za starých časů jsem i já jedla 60g příloh, takže taky vím, jak to ZHRUBA vypadá).

    OdpovědětVymazat
  7. Ja už tiež veľmi dlho uvažujem, že sa začnem stravovať týmto spôsobom, ale stále neviem či sa mám do toho dať. No uvidím čo budúcnosť donesie a tebe držím palce s týmto stravovaním. Snáď ti to sadne ako riť na šerbel ako sa u nás hovorí. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Taky se mi IIFYM líbí. Docelami to pomáhá v tom, že si dám něco ne tak "clean" ale vím že mi to sedí do přijmu. Já upřednostňuji kaloricketabulky.cz, protože MFP mě neskutečně rozčiloval a zapisování mi tam přišlo strašně složité :D :D
    Podle mě, je to super věc. Pokud neuvidíš výsledky, víš, že je chyba ve stravě a můžeš to změnit, než když jíš takhle od oka :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)