pátek 19. června 2015

Poprvé ve fitku 2

Ahojky!
Mám pro Vás druhý díl článku "Poprvé do fitka" (ten první vyšel před hooodně dlouhou dobou :D ) :D Nicméně stále se objeví nováčci ve fitku a myslím, že toto by možná i někomu z Vás mohlo alespoň trochu pomoci :)
První díl najdete ZDE





1) Nevědomost - Nikdy nechoďte do fitka, když nevíte, co tam budete dělat. V tomto ohledu je dobré poradit se ze začátku s trenérem (o tom najdete něco níže), mrknout na internet, kde spousta lidí dává své tréninky, na youtube můžete najít i provádění jednotlivých cviků atd.
Zkrátka tady neplatí žádné "rozhodnu se až ve fitku".

2) Správná technika - pokud si nejste jisti, zainvestujte do fitness trenéra. Vím, že to není zrovna nejlevnější záležitost, nicméně je lepší do něj zainvestovat, abyste se naučili na strojích a s činkami cvičit SPRÁVNĚ a zbytečně nepoškozovali tělo nesprávnou technikou.

3) Jak si rozdělit tréninky  - Už jsem se s takovými otázkami také setkala. Cvičit celé tělo, nebo splity ? To je na vás. Samozřejmě pokud navštěvujete posilovnu 3x týdně a víckrát, je dle mého názoru lepší si tu již rozdělit na splity. 

4)  Nebojte se šmírovat ostatní cvičence - Z toho vůbec nemějte strach, dělá to spousta lidí ! Nemyslím tím, ať si vyhlédnete nějakého sexy týpka (ženskou, pokud zde chodí nějací muži :D to asi nehrozí) a urputně ho svůdným pohledem sledovaly. Jde o to, ať sledujete lidi při cvičení, protože i tak se učíte - vypozorujete nové cviky, ale třeba také příjdete na správnou techniku provádění (ikdyž tady je spíše lepší ten fitness trenér...)

5) Cvičení s trenérem = správný začátek - Mnoho lidí začne chodit do fitka, což je samozřejmě stojí nějaké peníze, a pak je pro ně trenér buď drahý, nebo z jejich pohledu zbytečný. Což vůbec není pravda. Neříkám, že trenéři jsou nějak extra levní, nicméně je opravdu lepší ze začátku do něj zainvestovat. Jak jsem zmínila ve druhém bodu - naučíte se správné technice atd. a navíc se dozvíte, jaké provádění cviků je nejlepší právě PRO VÁS. A také se můžete trenéra zeptat na něco z oblasti stravy :) 

Pokud s návštěvou posilovny začínáte, doporučuji chodit max. 3x týdně, hlavně pokud jste začali z ničeho nic něco dělat. Tělo si bude muset na danou zátěž zvyknout a potřebovat více času k regeneraci.

Já jsem s trenérem neměla žádné plánované tréninky, pouze mi ukazoval, jak cvičit na strojích. Nicméně když občas pozoruji, jak trénuje začátečníky, všímám si, že zpočátku třeba vůbec necvičí mrtvé tahy, dřepy v multipressu, tlaky, na legpressu taky skoro nevidím. Zpočátku je učí cviky s vlastní váhou nebo malou zátěží - dřepy, výpady, různé cviky na břicho (plank, cviky na míči atd), cviky na zpevnění středu těla atd. Postupem času už ale přecházejí i k ostatním cvikům. Všechno chce zkrátka čas, výsledky nepříjdou hned. O tom se zmíním také na konci.

JAK JSEM TO MĚLA JÁ ?
Zpočátku jsem chodila s taťkou, ale to byl spíše takový doprovod a já moc nevěděla, jak ve fitku vlastně cvičit. Pamatuji si, jak jsem běhala ze stroje na stroj, vždy jedna série (ikdyž...ono se tomu ani nedalo s mým přístupem tak říkat....) na jednom stroji a pak šup na další. Malé váhy, hodně opakování. Naštěstí pak přišla investice do trenéra a já se naučila správné technice a taky se mi dostalo rady, jak bych si mohla tréninky rozdělit. Měla jsem s ním asi 4 hodiny, naučil mě techniku na strojích i s volnými váhami, doporučil mi, jak je nejlepší v mém případě provádět některé cviky (vzhledem k mé výšce), samozřejmě u každého cviku jsem se dozvěděla, jaký sval procvičuji a také jsem se dozvěděla i informace z oblasti stravy.
Stydlivá jsem byla nějakou dobu, pořád jsem měla dojem, že se na mě někdo dívá, ale po nějaké době člověk zjístí, že to tak není, každý si tam jede svoje. A tak mi to začalo být jedno a myslím, že jsem si také trochu zvýšila sebevědomí :D
Takže první tréninky jsem si sestavila podle trenéra, další už podle sebe a tak to je dodnes - už mám nějaké zkušenosti, takže si buď sestavím trénink sama, nebo beru inspiraci na instagramech, blozích, fitness webech atd.

NA ZÁVĚR
Myslím, že tímto si projde každý. Správné technice se člověk nenaučí za týden, ani za měsíc. Může to trvat roky. Stejně dlouho může trvat to, než zjístíte, co je nejlepší pro vás (tréninky, cviky atd.). Také výsledky nečekejte za měsíc, opět, jako u předchozích, to trvá roky.
Tyto věci vám v žádném případě nemají od návštěvy posilovny odradit, jen si musíte uvědomit, že všechno chce čas, trpělivost a někdy i peníze :D

A někdy příště se v článku pro začátečníky ve fitku dozvíte pár tipů, jak si rozdělit tréninky :)


A nově také FACEBOOK (budu ráda, když se přidáte :o) )

4 komentáře:

  1. Moje první návštěva byla taková nesmělá no, nicméně podruhé to už bylo lepší a bylo to takové "vyšperkování" mého domácího cvičení. Chodím s kamarádkou a strašně mě rozčiluje, jak ona sází cviky od boku, žádný řád, srovnání, nic. :D Tohle mě opravdu dokáže vytočit :D Já vždy chodím s připraveným papírkem a seznamem toho, co chci cvičit :))

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Supr článek :)
    Já když jsem šla poprvé, v šatně jsem měla sto chutí se zbalit a odejít :D Ale neudělala jsem to (nečekaně) a vlezla tam. Taky jsem měla pocit že všichni na mě přímo čumí, ale fakt je to jen pocit :) Nicméně už vyhlížím další článek a třeba i FDOE který se mi minule líbil :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už jsem chtěla poprosit toho chlápka v posilovně tolikrát, ale je mi to blbé, protože tam chodívám už dlouho :D Navíc on trénuje fakt hodně a častokrát má třeba i 3 lidi zaráz no.. A taky dává hrozně těžké váhy! :D třeba jim tam navalí 30 kg.. já nevím, mě to přijde zbytečné pro začátečníky, ale asi se na to s mýma 20 kg dívám jinak :D Ale určitě s tím souhlasím! technika je hodně důležitá. Hele já taky opakuji 12x cvik, potom mám pauzu potom zase 12x, chvilka pauzy a zase 12x! :D Já prostě víc nezvládnu :P :D

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně se v tvém popisu vidím :D Je fakt, že si tím prostě musí projít každým. Já sice nechodím nějak často do posilky, ale všímám si, že se to postupně všechno zlepšuje (snad) :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)