čtvrtek 2. dubna 2015

Názor lidí na zdravou výživu a zdravý životní styl obecně

Ahojky !
Dnes mám pro Vás povídací článek. A bude jich více. Mnohem více.
Tak mě napadlo trochu rozebrat to, jaký názor mají lidi na zdravou výživu a zdravý životní styl obecně.


Začala bych u mého okolí.
Moje mamka se také snaží jíst zdravě, ikdyž já jím asi o něco více zdravě než ona. Jo mami, už to tak bude. Ale protože jí taky zdravě, tak mě v tom podporuje. Stále však nechápu, že jí vadí má nemalá spotřeba arašídového másla...
Taťka je pravý opak. Ten si dá denně tabulku čokolády, nesnídá, obědy a večeře zrovna nejzdravější nejsou. Co pije ? Kofoly, Coca-coly, Pepsi... Na druhou stranu to na něm nejde poznat, protože několikrát týdně chodí do fitka.
Jedna z mých babiček také žije zdravě. Jsem ráda, protože si s ní o zdravé výživě vždy ráda popovídám. Podělím se s ní o své recepty, řeknu, jak mi to chutnalo. Na narozeniny/svátek/Vánoce mi koupí něco z této oblasti.
Jeden z mých strejdů s tetou žijou také zdravě a sportují. Takže jsem si to u nich moc užila, protože jsem s tetou vařila samé zdravé recepty :)
Mno, a to by bylo asi tak všechno. Ostatní okolí má na zdravou výživu jiný názor. Zelenina, ovoce ? To jí jen ti, co chcou zhubnout. A navíc to jsou králíci. Celozrnné pečivo, těstoviny ? Držíš dietu ? Musli ? Semínka ? To je zrní...
A ohledně sportu neustále slyším např. "Proč běháš ?" Nebo jednoduše "Proč sportuješ ? Vždyť to nepotřebuješ, když jsi hubená." Jako vážně ? To už lidi sportují jen kvůli postavě ? Sport už není brán jako záliba ? Všichni to dělají jen proto, že chtějí zhubnout ? Řeknu vám, že tohle je podle mě až k pláči.
Co se ještě týče stravy, někteří lidi z mého okolí se šklebí, když jim řeknu, co jsem měla na oběd (nebo když přímo vidí to, co jím....).
Spolužáci ze základky taky měli sem tam nějaký komentář ohledně mých svačin. Nebo toho, co jsem si objednala na oběd. Sníte k obědu kromě hlavního jídla také zeleninový salát ? Držíte dietu. Nebo si někdo vzal do školy Activii, Bebe dobré ráno, musli tyčinku, tmavé/celozrnné pečivo...Automaticky drží dietu.....Teď, na gymplu, mám naštěstí spolužáky rozumější. Ve školní jídelně míváme i zdravá jídla jako bulgur, kuskus, různé saláty atd...hodně často. Někdy až žasnu nad tím, kolik lidí si to objednává (nejen ze třídy, ale celkově celý gympl). Takže žádné narážky na to, co jím. Nebo to alespoň neřeknou nahlas.

Co z toho ale plyne ? Že si většina lidí pod pojmem "zdravá výživa" představí zeleninové saláty, activii, cereální sušenky, cereálie, musli tyčinky, celozrnné pečivo atd....A aniž by něco zdravého ochutnali, hned to odmítají - protože si myslí, že co je zdravé, to nemůže být dobré. A když někdo žije zdravě, drží dietu a hladoví. A ještě k tomu cvičí. A to jen proto, že chce zhubnout. Nemá to nic společného s tím, že ho to baví, protože to je podle nich nemožné, že jo.

To je jeden z důvodů, proč jsme si založila tento blog. Stejně jako spousta dalších lidí chci lidem ukázat, že zdravá strava není nudná a v mnoha případech jsou zdravá jídla chutnější než jídla nezdravá. A že sport není žádné mučení a pouze cesta za vysněnou postavou, ale koníček. Něco, co Vás naplňuje.
Hodně lidí v mém okolí si myslí, že jím striktně zdravě. Že si nedám nic nezdravého. No, zaprvé to není pravda. Kdyby se někteří z těchto lidí podívali na internet, zjístili by, že nějak striktně se nezdravuju. A dobře, možná nejím nezdravé věci, ale víte co ? Nevadí mi. Nechybí mi. Chutná mi zdravé jídlo a to nezdravé mě nijak neláká. Tak ať mě nikdo nesrovnává se sebou !
Jasně, někdo žije zdravě, ale když si má dát něco nezdravého, tak se na to strašně těší. Nezdravá jídla si odpírá jen proto, aby z toho náhodou nepřibral.
Proč si je nedávám já ? Tato jídla mi přestala chutnat. Nelákají mě. Více mi chutnají zdravější jídla. Ale nač to opakovat ? Stejně to nikdo nepochopí.
Nikdy jsem nešla s davem a ani mě to neláká. Jsem prostě jiná. A to i ve výběru jídla. A vadí mi to ? Ne. Jdu si za svými sny. Nenechám si od nikoho mluvit do toho, co jím a dělám. Protože já to taky nedělám. Někteří lidé by se měli začít řídit slovy "NEČIŇ DRUHÉMU TO, CO NECHCEŠ, ABY ON ČINIL TOBĚ". Pokud někdo začne mít námitky na mou stravu, začnu mít já námitky na tu jeho. To samé ohledně sportu.

PS: Poslední věty byly možná trochu s tím, jak se motivuji. Možná jsem se trochu odvázala, ale potřebovala jsem to napsat. Možná se to tu ještě párkrát objeví. Proč ? Rodina o mém blogu ví a já doufám, že je tímto způsobem přesvědčím o tom, o čem jsem se v těch větách zmiňovala.
PS2: Jaký názor má Vaše okolí na Vás a Váš životní styl ? Doufám, že se nenecháváte ovlivňovat svým okolím !



7 komentářů:

  1. V rodinných kruzích toho máme docela hodně společného. Mamka se taky snaží žít zdravě, no ale i taťka a i bratr :D. Nejvíc vtipné je, že i jedna moje babička jí zdravě, a úplně se vidím v tom probírání s ní nových receptů apod.. :D ..A okolí si netřeba všímat, jim se to dobře kecá..a potom stěžuje, proč jsou taková a makový.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak to můj taťka nad zdravou výživou ohrnuje nos no :D Okolí už si nevšímám, nenechám se jím stáhnout dolů...A přesně jak píšeš - blbě kecají a pak si stěžují, že se jim něco nedaří ;)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Amen, naprostá pravda :)

    OdpovědětVymazat
  4. hodně lidí se mi za to směje, že si krabičkuju a že nechodím do fast foodu atd... dala bych jím toto přečíst a třeba by to pochopili.. a je hezký, že mamka podporuje! :) mamka taky nechápe, jak to můžu jíst :D
    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak někdy tam není úplná 100% podpora, ale nějaká tam je, a to je hlavní :D Já už okolí neřeším - nechci, ať mě oddaluje od mých cílů :) Naštěstí na gymplu jsou už děcka rozumější :o)

      Vymazat
  5. Úplně mi mluvíš z duše! Kdybych měla sepsat všechno o lidech v mém okolí o školní jídelně,sportu atd. Tak bych to napsala přesně takhle. Naprostý souhlas!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)