pátek 1. července 2016

Co nám brání k dosažení našich cílů ?

Zdravím!
Dnes mám pro vás článek, ve kterém zmíním různé okolnosti, které vám můžou bránit v dosáhnutí vašich cílů.


1) Výmluvy
Jedna z věcí, kterou asi všichni máme. "Nemám čas." apod.
Vážně ?  Na toto téma jsem psala už článek ZDE, ale v budoucnu bych na to samé téma chtěla napsat ještě nějaký článek. Bude to v tom samém stylu, ale doplněný o pár poznatků, které jsem opět získala díky svému okolí :)
Já sama jsem měla výmluvy naposledy na začátku diety - že nebudu stíhat všechno to kardio a vymlouvala jsem se prostě, že to nezvládnu a že toho na mě bude moc. A nakonec houby. Všechno šlo (a stále jde) jako po másle. Jakmile jsem se přestala vymlouvat, že tu dietu nezvládnu, tak to vše začalo jít lépe.

2) První krok 
Tento bod se týká spíše těch, kteří se teprve pro něco rozhodli. V našem případě tedy se cvičením a zdravou stravou. Řekli si například, že chtějí zhubnout (u přibírání se člověk asi odhodlá a jde do toho hned, pokud tedy nemá anorexii). Ale hodně dlouho to může zůstat jen u těch slov, protože se jim prostě nechce (což souvisí s výmluvami). Jakmile ale udělají první krok, hned půjde vše lépe.



3) Snaha překonat někoho jiného
Bohužel v dnešní době běžná záležitost - až moc si bereme inspiraci z druhých, máme své vzory a chceme vypadat jako ony, nebo ještě lepší.
Ne.
Není to o tom vypadat lépe než někdo jiný nebo být v něčem lepší.
Důležité je překonávat sám sebe. Být lepší než jsme byli předtím.
Vy jste váš největší soupeř, ne někdo jiný.




4) Nevíra v sebe sama
Nikdy jsem nebyla člověk s vysokým sebevědomím. Hodně jsem se podceňovala v běžném životě a tak se to samozřejmě promítlo i do toho fitness. Nevěřila jsem si co se týče zdvihání vyšších vah, neviděla jsem žádné pokroky (nebo spíše jsem si pořád říkala že žádné nejsou), a tak. Spíše jsem se ponižovala. Po přechodu do diety se to změnilo. Hlavně tedy začátkem roku 2016 jsem si začala celkově více věřit, hlavně proto, že jsem se začala ještě více prohlížet v zrcadle a pozorovat změny, které díky dietě nastaly. A opravdu nastaly. Začala jsem se sobě líbit ještě více než předtím. A hodně mi to pomohlo. Hned se to začalo promítat do života - vše vidím pozitivněji, v lepším světle.


5) Shazování okolím
Něco, co zná většina z nás. Lidé si bohužel všímají svého okolí více než sami sebe a mají tendenci ho kritizovat. Hledat chyby na ostatních. A když pak vidí, že se tomu druhému daří lépe, tak ho hned začnou shazovat, aby se dostal zpět na stejnou úroveň.
Samozřejmě chápu, že tohle není nikomu příjemné. Mně samotné to příjemné nebylo. V druhé polovině loňského roku jsem ale přestala lpět na názoru ostatních a naopak jsem si narážek přestala úplně všímat...a mám dojem, že je jich méně. Nebo je tak nevnímám. Teda vůbec. Alespoň ty negativní. Těch pozitivních si samozřejmě všímám, protože ty mě naopak podpoří.
Takže vám radím, abyste se obrnili a přestali brát názor ostatních jako to hlavní. Důležité je, abyste byli spokojeni vy, ne vaše okolí.

6) Když selžete, tak máte sto chutí skončit
Tak to má spousta lidí. Třeba ti, kteří jsou teprve na začátku. Dají si něco nezdravého a mají pocit, že selhali, tak už se pak na to vykašlou a jí nezdravě celý den...a někteří to můžou vzdát úplně. Nebo vynechají trénink a mají takové výčitky, že si řeknou, že už nemá cenu dál pokračovat.
Pro některé z vás to může znít jako blbost, ale pro některé to je realita.


7) Nejedete na 100%
Tento bod mě napadl v posilovně. Nad tímto článkem jsem vůbec nepřemýšlela. Prostě jsem cvičila nohy a byl to už jeden z posledních cviků, ze mě lilo jak z konve a vážně to bolelo. Ale nepřestala jsem, protože to nedělám. Vždy se snažím jet na 100%, ať to bolí jak chce.

8) Blok v hlavě
Toto se týká spíše menších cílů. Někdy se může stát, že máte blok v hlavě, který vám brání posunout se dál. Vy o tomto bloku ale vůbec nemusíte vědět.
Např. mně se to stalo v ohledu toho, že jsem pořád "nebyla schopná" zvednout vyšší váhu na mrtvém tahu. Ale vážně jsem nebyla ? Po nějaké době jsem si řekla a dost. Všude jinde začínám zvedat více, ale na mrtvolu ne ? A tak jsem se prostě odhodlala, naložila více...a hele, ono to šlo. A úplně v pohodě.
Možná to pro některé je blbý příklad, ale momentálně mě jiný nenapadá.
Tento bod je podobný s bodem "Nevíra v sebe sama", v některých případech by se da zařadit pod bod první - "výmluvy" - každopádně blok v hlavě bývá nevědomý, takže jako výmluva se to až tak brát nedá



To by bylo pro dnešek vše :)
Pokud by mě napadl nějaký další bod, článek doplním :)

A těším se na vás u dalšího článku!
Vaše L*

4 komentáře:

  1. Super článek Luci :) ve většině se uplne vidim, hlavně co se tyce posilovny. Nejsem schopna přidat si váhu, protoze me ovlivňují vyse zminene faktory. A je to skoda.
    Jo. ..chtěla bych se zeptat, věnuješ se ještě problémům s PPP?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Myslím, že to tak má více lidí. Cílem by mělo být ty faktory překonat, samozřejmě, ikdyž to vždy není úplně jednoduché :)
      Ano, věnuji, stačí napsat mail na fitlucyy@gmail.com nebo luccinzdravyzivotnistyl@gmail.com :)

      Vymazat
  2. Myslíš ty na něco jiného než jen na posilovnu? Už jsi tim uplne posedla. ..furt fitness fitness fitness

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ti to vadí, tak na můj blog nechoď. Nenutím tě to číst.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)