neděle 10. července 2016

Vařila myšička kašičku..

Ahojky!
Už spousta z vás mě zde na blogu či na mém instagramu ptalo, jak si vařím ovesné kaše. Takže abych to tak nějak shrnula, rozhodla jsem se proto vytvořit tento článek :)
Základem jsou samozřejmě vločky nečekaně. Dříve jsem dělala kaše z různých druhů vloček - ovesných, jáhlových, rýžových, špaldových. Dnes už dělám pouze z ovesných, protože mi zkrátka nejvíce chutnají. Jen občas si udělám kaši z rýžové krupice.
Kdysi jsem kupovala Emco jemné ovesné vločky s vlákninou, teď spíše jemné ovesné vločky z Lidlu.






Co se tekutiny týče, když jsem si kaše obecně vařit začínala, dělala jsem ji z vody a mléka v poměru 1:1. Později jsem ale zjístila, že mi kaše více chutná jen z vody a spíše si ráda přidám něco nahoru. Co se přesného množství tekutiny týče, to vám bohužel nemohu říci, jelikož si to neodměřuji - už jsem si kaše vařila tolikrát, že už to zkrátka dělám od oka a snažím se většinou používat ten stejný hrnec :D Ani nedávám pokaždé stejné množství - také závisí na tom, kolik vloček použiji a také na tom, jak chci mít kaši hustou :) Každopádně vždy je lepší dát menší množství, dolít můžete vždycky, naopak už ne :D






Co se postupu týče - nechce se mi čekat, než začne vařit voda v hrnci, takže ji naliji to konvice a pak už jen do hrnce přeliji vroucí vodu a zapnu sporák. Přidám vločky a zamíchám. Během následujích minut občas promíchám a měním stupeň sporáku.
Jakmile kaše trochu zhoustne, přidám např. kakao, skořici či perníkové koření - nejčastěji však kakao.
Těsně předtím, než kaši přeliji do hrnce, do ní přidám ještě bílek/vejce, promíchám, ještě chvíli povařím a přeliji na talíř.












A pak už přichází "zdobení". Občas si kaši posypu nějakým proteinem - nejlépe čokoládovým, pokud jej doma mám.






Dále přichází na řadu ovoce - nejraději mám kaši s banánem, jahodami, ostružinami, kaki, meruňkami, kiwi či nějakým mixem lesního ovoce.









Pak přidám např. kokosové chipsy či kakaové boby.






Špatná není ani kaše s nějakou dobrou proteinovou tyčinkou či jiným proteinovým snackem.












Poslední dobou jsem si oblíbila také různé bezlepkové sušenky, které na kaši také ráda přidávám.






A velmi často tam také přidám čokoládu - nejraději mám hořké čokolády od Lindt. Ta 90% je prostě boží, ale špatná není ani např. s chilli nebo s mořskou solí.












A co samozřejmě nesmí chybět, je nějaké dobré oříškové máslo. Doma mám vždy arašídové, takže to se na kaši objevuje nejčastěji. Poslední dobou ale ochutnávám i různé ochucené verze arašídových másel, takže i ta se teď (nejen) na kaších objevují. Šptné samozřejmě není ani kešu máslo, kokosový krém či proteinela.





































A jak si připravujete kaši vy ? A jíte ji teď v létě ? 
Je trochu paradox, že jsem ji začala více jíst teď, když je venku horko :D Ale už jsem zkoušela i vychlazenou a ta také není vůbec špatná :)
A pokud nesnídáte ovesné kaše (kvůli tomu, že je horko :D), co nejraději v létě snídáte ? :)

Pro dnešek by to bylo vše, já se na vás těším zase u dalšího článku :)
Vaše L*


13 komentářů:

  1. Achjo.... Ty ovesné vypadají tak skvěle (i chutnají) ale mně po nich většinou nebývá moc dobře.....pokud si ji dělám z více jak 50 g vloček :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A nejraději teď snídam vločky s ovocem a rostlinným mlékem a k tomu rýžové chlebíčky s mandlovým máslem a banánem 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to je škoda, že ti po nich nebývá dobře :-/ A tvá snídaně zní taky moc dobře :)

      Vymazat
  3. Máš je krásné :)
    já tedy vždy dělám z vody a nahoru nakydám jogurt :D a samozřejmě nesmí chybět skořice a karob :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) S jogurtem jsem kaši ještě nezkoušela, měla bych to napravit :)

      Vymazat
  4. Nakrájim kopec ovoce na kostičky , přihodim třeba kuličky rybízu , malý kopecek domaci vegan zmrzky nebo zaliji trochou domaciho hutneho rostlinneho mleka a posypu krupinkami (kukuricne , pukance apod.) a trochou vloček :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na kaších mě nejvíce baví to zdobení.. Ty tvoje jsou hezké :)
    Já jsem si teď koupila jáhlové a rýžové vločky... Rýžové mi chutnají více než ovesné, zato ty jáhlové nic moc... Kaše si dělávám jen z mléka nebo z mléka a na rozředění trochu vody, ale jen z vody jsem to zkoušela pouze jednou a moc mi nechutnala, i když po tomhle článku dám možná vodě ještě šanci a zkusím to znovu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Mě taky zdobení moc baví - ikdyž mám občas co dělat, abych to nesnědla dříve, než to dám na kaši :D Jo, jáhlové jsem kdysi dělala, ale po nějaké době mi přestaly chutnat...ta kaše je z nich nějaká divná :D
      Tak ono závisí taky na tom, jak si tu kaši pak ochutíš :)

      Vymazat
  6. Lucko máš někdy den, kdy jsi celý den zalezla doma a nemáš žádný pohyb? Jen vlastně lezis a jis? Ptám se, protoze nevím, jestli je to normální a ten hlas v hlavě mi rika, že jsem lina a priberu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak teď o prázdninách jsem ho ještě snad ani neměla a v nejbližší době mít nebudu kvůli brigádě a pobytu v Praze, ale občas takové dny mívám a problém s tím nemám ;)

      Vymazat
  7. Pouzivas flavdrops? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo ty jsem zapomněla zmínit, do kaší jsem je teda ale spíš používala, teď už moc ne...spíše je používám do tvarohu a tak :)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)