středa 30. prosince 2015

Aminokyseliny + Recenze


Ahojky!
Dnes mám pro vás článek týkající se aminokyselin, ohledně kterým mi také chodí spousta dotazů. Doufám tedy, že vám dnešní článek zodpoví všechny otázky. Kromě samotného popisu zde také budu srovnávat aminokyseliny od Gorilla Fitness s ostatními, které jsem ochutnala :)


Aminokyseliny obecně

Aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny, na kterých je přítomna aminová skupina NH2. Jsou základním stavebním kamenem proteinů a peptidů. Ty vznikají jejich spojováním pomocí peptidických vazeb do různě dlouhých řetězců. Jejich využití je jednak jako stavební jednotka pro jiné molekuly, ale jednotlivé aminokyseliny fungují jako prekurzory pro jiné látky. Samy o sobě se kolikrát podílejí přímo na metabolických pochodech.

Proč jsou důležité pro naše tělo ?
·                  stavba bílkovin
·                  srdeční činnost
·                  nárůst svalové hmoty 
·                  zrychlí zotavení organismu po fyzické zátěži
·                  katalyzátory biochemických reakcí

Druhy aminokyselin


Esenciální aminokyseliny
Jsou valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, threonin, phenylalanin a tryptofan. K tomu jsou ještě pro děti esenciální histidin a arginin.
Arginin je jedna z nejdůležitějších aminokyselin zejména pro sportovce. Je důležitý pro nárůst svalové hmoty a chrání svaly před rozpadem.
Tryptofan - je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu, což jsou hormony "dobré nálady", které vás uklidní a navodí příjemné pocity. Pokud trpíte nespavostí, zkuste tryptofan - jak jsem zmínila, produkuje serotinin, což je také hormon podporující zdravý spánek.

Aminokyseliny neesenciální
Jsou ty ostatní. Jejich příjem sice není potřeba si tak důkladně hlídat, což ovšem neznamená, že je nepotřebujeme vůbec. To platí hlavně pro glutamin, cystein a glycin. Ty spolu tvoří tripeptid glutathion, což je jeden z nejúčinnějších antioxidantů v těle. Chrání nás před účinky jedů, alkoholu a tabáku. Glycin je navíc součástí hemoglobinu (krevní barvivo).

Aminokyseliny méně obvyklé
Jsou například ornithin a citrulin (důležité pro vývoj svalových vláken a hlavně je nejdůležitější součásti odbourávacího cyklu močoviny).

Taurin je druhá nejčastěji se vyskytující aminokyselina ve svalové tkáni. Vzniká metabolismem cysteinu a methioninu. Patří mezi stimulační látky, které podporují činnost nervové soustavy a tím zlepšuje fyzickou i psychickou výkonnost. Spolupracuje také při tvorbě žluči a vstřebávání tuků.

Větvené aminokyseliny - BCAA
Pokud mluvíme o tzv. aminokyselinách “BCAA”, kterými je zaplavený trh, tak se jedná se o skupinu větvených aminokyselin - skládají se z aminokyselin: valin, leucin a isoleucin. Tyto aminokyseliny BCAA chrání svalovou hmotu, tak, že pokud dojde zásobárna cukru ve svalech, tak dochází k jejich nadměrnému spalování. Tedy pokud je užíváte před a při tréninku (především v dietě), tak ochrání před rozkládáním svalů, což je v dietě zásadní. A zároveň doplnění aminokyselin po tréninku znamená zásadní urychlení regenerace po tréninku.

Nicméně pokud chceme dosáhnout maximálního užitku z aminokyselin, je třeba si dát trochu základu biochemie. Především si je nutné uvědomit to, že se nespalují jen BCAA, tedy leucin, valin a isoleucin, ale v první řadě glutamin (respektive kyselina glutamová), následně kyselina aspargová a posléze ony BCAA a pak další. Tedy maximální užitek z aminokyselin, je tehdy, když jsou zastoupeny v poměru dle posloupnosti spalování v těle. Což je hlavním motivem, výrobku, který jsem testovala GORILLA AMINO Fuel - aminokyselinový drink.

Aminokyseliny ve stravě
Lze je nalézt pouze jako součást bílkovin, z čehož nám z živočišných zdrojů poslouží především maso (hlavně libové). Proč zmiňuji právě živočišné zdroje ? Protože obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin. Na druhou stranu si musíme dávat na nadměrný příjem tuků a cholesterolu. U rostlinných zdrojů tyto problémy odpadají. S rostlinnými zdroji navíc přijímáme také vlákninu a další látky. Bohužel u rostlinných zdrojů je třeba se mit napozoru, protože neobsahují ideální zastoupení aminokyselin - co se týče poměrů mezi sebou, nikoliv obsahu druhů aminokyselin.
Nicméně je nutno říct, že neexistuje ideální bílkovina a proto je dobré kombinovat a střídat. Proto je například třeba i dobře vybírat vícesložkové proteiny, které jsou pak aminokyselinovým profilem z pravidla lepší - GORILLA RAW Protein, který jsem recenzovala je právě podle toho vyvinut. Tedy snaží se dodržet ideální poměr aminokyselin.
Důvod proč je dobré doplňovat aminokyseliny aminokyselinovými preparáty je takový, že obsahují volné aminokyseliny, které jsou prakticky ihned v krevním řečisti. Naopak aminokyseliny z pevné stravy po tréninku se dostávají do krve klidně po 1-2 hodinách, což je zásadní faktor regenerace po tréninku.
Kdy je nejlepší užívat aminokyseliny?
Aminokyseliny jsou vhodné téměř vždy, nicméně v objemové fázi je jejich užívání spíše s vlivem na regeneraci, protože během této doby má tělo dostatek energie z potravy a tělo nemá důvod odbourávat svalovou hmotu.
Pokud se ovšem sportovec snaží zhubnout, mají aminokyseliny větší význam než komplexní proteinové přípravky. Častým jevem při hubnutí je ztráta aktivní tělesné hmotnosti. Člověk se těší z pohledu na ručičku váhy, ale ztracené kila nemusí být tuk. Často jsou to bohužel i svaly. Stejné riziko číhá i při rýsovacím tréninku sportovce, který posiluje. Aby člověk neztratil pracně nabyté svaly, musí si je chránit. Protein je sice výborným zdrojem proteinů, ale obsahuje také malé množství tuků a sacharidů, zatímco aminokyseliny jsou čisté a lehce stravitelné. Při rýsovacím tréninku, nebo hubnutí, tak dokáží pomoci udržet získanou svalovou hmotu, za současné ztráty tělesné hmotnosti z tukových zásob.

Další skupiny aminokyselin:
Aminokyseliny se pak mohou dělit podle toho, jak s nimi tělo nakládá, když jsou v přebytku tedy nevyužity ihned.
Glukogenní aminokyseliny (tvoří se z nich glukóza): alanin, arginin, kyselina asparagová (asparagin), cystin, kyselina glutamová (glutamin), glycin, histidin, hydroxyprolin, methionin, prolin, serin, threonin, valin
Ketogenní aminokyseliny (tvoří se z nich lipidy): leucin
Smíšené aminokyseliny: isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan
Esenciální aminokyseliny: arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, taurin, threonin, tryptofan, valin.
Neesenciální aminokyseliny: alanin, asparagin, cystein, glutamin, glycin, histidin (esenciální je pro děti), karnitin, prolin, serin, tyrosin.


ZHODNOCENÍ GORILLA AMINO Fuel

Chuť, rozpustnost
Nevím jak vy, ale když si něco takového objednám, tak mi to musí i chutnat. Jasně, jde tady hlavně o ten účinek, ale asi by vám nebylo zrovna příjemné pít něco, co není dobré. To se ovšem o těchto aminokyselinách říct nedá. Jak jsem zmínila, vyzkoušela jsem příchuť černý rybíz a nemůžu si ho vynachválit :) Ikdyž černý rybíz nejím, tohle mi chutná a není to zbytečně přeslazené.
Co se týče rozpustnosti, tady taky nemám co vytknout.

Účinnost
Já nejsem člověk, který by si kupoval něco jen tak. A ani aminokyseliny si nekupuju jen tak. Mám to kvůli regeneraci po tréninku takže od každého produktu očekávám maximální účinnost. Toho jsem se dočkala. V objemu jsem aminokyseliny tolik nepotřebovala, protože jak jsem psala, tělo mělo dostatek energie a nemělo důvod odbourávat svalovou hmotu, nicméně v dietě jsou pro mě aminokyseliny velice důležité právě pro ochranu svalovky. A taky kvůli regeneraci. Mám trénink 5x týdně, k tomu 3x týdně HIIT a musím říci, že když trénuji v jeden den nohy a ještě si dám potom HIIT, tak jsem večer vyřízená (no dobře, to jsem byla i v objemu...ale tak chápejte :D). Po tom, co jsem zařadila Gorilla Amino Fuel, se ale rozhodně zlepšila regenerace po tréninku.

Porovnání s jinými aminokyselinami
Měla jsem zatím možnost vyzkoušet aminokyseliny od GORILLY, MyProtein, MusclePharm a Prom-in. Chuťově mi sedly všechny (ikdyž od některých firem jsou vážně hodně sladké a musím je hodně ředit), ale co se týče účinku, na plné čáře to vyhrály amina od Gorilly. Má na tom zásluhu to, že právě jejich Amina obsahují narozdíl od ostatních celkem 16 aminokyselin včetně BCAA (zatímco ostatní obsahují jen BCAA, tedy 3 aminokyseliny). O tomto se více dočtete ZDE.

Dále určitě oceňuji to, že amina jsou ve formě drinku. Nevím jak vy, ale mě by asi nebavilo polykat tabletky :)

Složení:
Černý rybíz (black currant): lysin hcl, leucin, kyselina glutamová, kyselina asparagová, regulátory kyselosti kyselina citronová a kyselina jablečná, valin, isoleucin, threonin, alanin, fenylalanin, betain hcl, HMB (vápenatá sůl kyseliny hydroxymetylmáselné), methionin, cystein hcl, taurin, karnitin tartrát, tryptofan, kyselina alfa-lipoová. Aroma černý rybíz. Barvivo sušená šťáva z červené řepy. Zahušťovadla: glukomannan, sodná sůl karboxymetylcelulózy, xanthan. Sladidlo: sukralóza. Protispékavá látka: fosforečnan vápenatý.

Pomeranč (fresh orange): Lysin hcl, leucin, kyselina glutamová, kyselina asparagová, regulátory kyselosti kyselina citronová a kyselina jablečná, valin, isoleucin, threonin, alanin, fenylalanin, betain hcl, HMB (vápenatá sůl kyseliny hydroxymetylmáselné), methionin, cystein hcl, taurin, karnitin tartrát, tryptofan, kyselina alfa-lipoová. Aroma pomeranč. Barvivo betakaroten. Zahušťovadla: glukomannan, sodná sůl karboxymetylcelulózy, xanthan. Sladidlo: sukralóza. Protispékavá látka: fosforečnan vápenatý.

Co se týče složení, já jsem spokojená. Myslím, že neobsahují žádnou zbytečnou chemii. Sice je zde jako sladidlo použita sukralóza, ale určitě je to lepší než aspartam či acesulfam-K. 

Tímto bych chtěla firmě Gorilla Fitness poděkovat za možnost jejich aminokyseliny testovat :)

Co vy ? Používáte aminokyseliny ? Pokud ano, máte zkušenost s těmi od Gorilly ? Nebo od jakých jiných značek jste vyzkoušeli a jak jste byli spokojeni ? :)

1 komentář:

  1. Moc hezký článek, tak pěkně jsi to rozebrala, že si říkám, že z té chemie snad už nic nevím.. :D A to není dobře!
    Já používám BCAA, zatím jsem měla jen od MyProtein, tak nějak mi vyhovují, s touto firmou mám dobré zkušenosti a já se prostě nerada vrhám do něčeho nového, co neznám... Ale tyto vypadají opravdu skvěle! :) Jde vidět, že se firma Gorilla snaží, na co u nich kouknu, má to nějaké velké plus oproti ostatním!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu blogu a za každý komentář, ať už pozitivní či negativní - chybami se člověk učí :)